Oracle beseft eindelijk zelf dat het AWS niet kan voorbijsteken

Oracle gaat zich focussen op zijn database-aanbod en applicaties. Cloudinfrastructuur blijft een pijler, maar de ambitie om ’s werelds grootste speler te worden wordt na drie jaar opgeborgen.

Jeff Bezos kan opnieuw op twee oren slapen. Hij voelt de hete adem van Larry Ellison niet meer in zijn nek. Drie jaar geleden verkondigde Ellison plechtig dat het de ambitie van Oracle zou zijn om Amazon Web Services van de troon te stoten. Dat het niet om te lachen was, mocht duidelijk zijn. Ellison herhaalde de doelstelling wanneer hij kon. De lovenswaardige plannen gaan nu de archiefkast in. Oracle, dat ook vandaag nog niet tot de top vijf van Cloudproviders bevindt, gaat voor een meer realistische langetermijnvisie. Het nieuwe doel: competitief blijven in de markten waar Oracle sterk staat. Lees: databases en business applications.

IaaS-competitie

Oracle wilde graag een speler worden over de hele cloud-stack: van infrastructuur over platform tot applicaties. Het infrastructuurluik wordt echter gedomineerd door AWS. Hoeveel van de markt een speler wegkaapt hangt af van je definitie van infrastructuur en de meet methode, maar als we naar omzet voor IaaS in 2018 kijken had AWS 47,8 procent van de markt in handen, Microsoft 15,5 procent, het Chinese Alibaba 7,7 procent en Google 4 procent. IBM prijkt onderaan de top vijf met 1,8 marktaandeel. Oracle, dat AWS wilde voorbijsteken, valt onder ‘andere spelers’.

Het bedrijf beseft nu dat de infrastructuurmarkt min of meer geconsolideerd is. De top 5 strijd onderling wel om marktaandeel maar er is geen ruimte meer voor nieuwe spelers om een significante indruk na te laten. Thomas Kurian, die nu aan het hoofd staat van het Google Cloud Platform maar enkele jaren geleden de Cloudplannen van Oracle in goede banen moest leiden, mikte van het begin af aan al op nauwere samenwerkingen met onder andere AWS en Microsoft Azure. Ellison had andere plannen, en liet zijn bedrijf inzetten op de bouw van eigen infrastructuur.

Cloud 2.0

Eerder dit jaar sprak Techzine nog met Bob Quillin, VP voor cloudinfrastructuur. Hij toonde zich strijdlustig en claimde dat Oracle de cloud v2.0 bouwde, rekening houdend met de lessen geleerd door AWS, Azure en GCP die volgens hem cloud 1.0 hadden neergepoot. Een fijn verhaal dat naast de realiteit zit. De grote drie concurreren in eerste instantie op prijs, moeten het vervolgens hebben van een massieve infrastructuuraanwezigheid wereldwijd, en kunnen ten derde uitpakken met geavanceerde infrastructuur van een niveau waar een nieuwe speler niet zomaar aan kan tippen. Wilde Oracle zich als nichespeler in IaaS neerzetten, dan had dat realistisch geweest. AWS voorbijsteken? Dat is in deze fase zelfs voor Microsoft en Google een onrealistische ambitie.

Oracle zal zich volgens Bloomberg nu focussen op databases en applicaties, en wil daarbij opnieuw samenwerken met partijen die meer gevestigd zijn in het IaaS-verhaal. Zo ging het bedrijf deze zomer nog in zee met Microsoft. Of een samenwerking met marktleider AWS een optie is in de nabije toekomst lijkt twijfelachtig. Ellison heeft er een punt van gemaakt om AWS en Bezos persoonlijk te schofferen de laatste jaren in wat soms een eerder triestige vertoning was. “Als we succesvol zijn in de databasemarkt en de applicatiemarkt, dan kunnen we ons brood verdienen”, liet Ellison zich pas nog ontvallen.