Red Hat onthult Ansible Platform voor IT-automatisering

Red Hat maakt zijn Ansible Automation Platform algemeen beschikbaar. Het platform is bovenop Red Hat Ansible Engine gebouwd en combineert verschillende IT-automatiseringstechnologieën in één abonnement.

Daarbij omvat het Ansible Automation Platform ook Red Hat Ansible Tower, een beheerconsole en Red Hat Network Automation. De laatst genoemde is onderdeel van Ansible en speciaal ontworpen om het beheer van netwerkbronnen te automatiseren, aldus DevOps.com. Red Hat kondigde de beschikbaarheid deze week aan tijdens de AnsibleFest-conferentie in Atlanta.

SaaS-analysetoepassing

Verder biedt Red Hat voortaan ook toegang tot een SaaS-analysetoepassing. Hiermee kunnen IT-teams monitoren hoe diep Ansible is geïntegreerd in een IT-omgeving. Bovendien biedt deze applicatie toegang tot Ansible Content Collections, dat het beheer, de distributie en het gebruik van Ansible-content stroomlijnt. Automation Hub is dan weer een repository voor gecertificeerde content verpakt met Ansible Content Collections.

Volgens Richard Henshall, productmanager voor Red Hat Ansible Automation, is het platform bedoeld om het IT-teams van bedrijven eenvoudiger te maken om al hun exemplaren van Ansible centraal in te zetten en te beheren. Ook zou Ansible op grote schaal geïmplementeerd kunnen worden.

4 miljoen Ansible-knooppunten

Informatie over het aantal exemplaren dat van het opensource IT-automatiseringsraamwerk geïnstalleerd zijn, is niet beschikbaar. Toch zouden er meer dan 4 miljoen Ansible-knooppunten gekoppeld zijn aan een betaald ondersteuningsabonnement van Red Hat. Henshall stelt dat veel organisaties een declaratief IT-automatiseringskader hebben aangenomen, als onderdeel van hun algemene DevOps-strategie. Ook al is het voor IT-organisaties niet noodzakelijk om DevOps te omarmen om Ansible uit te rollen.

Leveranciers van IT-infrastructuur, zoals Cisco Systems, NetApp en F5 Networks, zijn volgens Red Hat begonnen met het integreren van Ansible in hun server-, opslag- en netwerkplatforms. Dat resulteert uiteindelijk ook in een toename van het aantal IT-organisaties dat aan Ansible wordt blootgesteld.

Meer reikwijdte

De uitdaging nu ligt volgens de productmanager bij het uitbreiden van de reikwijdte van Ansible-implementaties. Ansible zou nu grotendeels worden gebruikt om noodherstel te automatiseren, alvorens organisaties verder gaan met het automatiseren van aanvullende bestaande processen. Red Hat probeert nu die teams aan te moedigen nieuwe processen te creëren. Het gaat dan om processen die voorheen niet mogelijk waren geweest zonder een IT-automatiseringskader. 

Gerelateerd: Red Hat introduceert CentOS Stream met continue updates