AWS lanceert CloudFront-locatie in België

België krijgt zijn eigen CloudFront Edge-locatie. Daarmee breidt AWS de capaciteit van zijn content-deliverynetwerk uit en wordt onze lokale markt voorzien van een betere latency.

CloudFront, het Content Delivery Network (CDN) van Amazon Web Services, krijgt een eerste locatie in België. Cloudfront is een netwerk van Edge-servers waarmee niet alleen webcontent, maar ook dynamische applicaties zoals serverless Lambda-functies dichter naar de eindgebruiker worden gebracht.

Brusselse servers

De Belgische locatie komt naar Brussel. De aanwezigheid van CloudFront Edge-servers zal de latency voor eindgebruikers met ongeveer 28 procent naar omlaag halen, wat de dienstverlening moet verbeteren. Vandaag worden Belgische klanten al bediend via CloudFront, maar dat gebeurt dan vanuit Edge-servers in onder andere Frankfurt, Amsterdam en Parijs.

“De capaciteit van ons content-deliverynetwerk moet op vraag van de klant steeds omhoog”, vertelt Stephan Hadinger, Head of Technology bij AWS, aan Techzine. “De nieuwe locatie verhoogt de capaciteit en dichtheid van het netwerk, en haalt tegelijkertijd de latency sterk naar beneden.”

Naast snelheid brengt het gebruik van een CDN zoals CloudFront ook belangrijke verdedigingen op het vlak van veiligheid met zich mee. “Een CDN is de eerste verdedigingslinie tegen DDoS-aanvallen”, weet Hadinger. “CloudFront integreert bovendien naadloos met de AWS web application firewall.”

Automatische integratie

De introductie van de nieuwe locatie gebeurt naadloos voor CloudFront-klanten. “Het CDN zal content en applicaties zelf automatisch naar klanten brengen vanuit de meest geschikte locatie.” Wie gebruik maakt van de dienst, wordt dus automatisch bediend door nieuwe locaties zoals die in Brussel.

De introductie van de nieuwe locatie gebeurt naadloos voor CloudFront-klanten.

CloudFront Edge-servers zijn, net zoals andere AWS-diensten, voorzien van de nodige compliancy-certificaten, zoals natuurlijk voor GDPR. De dienst laat toe om zoals gezegd serverless workloads in Brussel te draaien als dat relevant is, al is een Edge-locatie niet te vergelijken met een volwaardig AWS Region-datacenter.

“Applicaties aan de frontline draaien, heeft veel voordelen, maar is ook iets duurder omdat je daarnaast ook nog een storage-oplossing nodig hebt”, aldus Hadinger. “AWS kijkt telkens met de klant naar wat de interessantste plaats is om een workload te draaien. Serverless-applicaties wisselen tussen CloudFront en een AWS Region-datacenter is erg eenvoudig.”

CDN’s in België

Amazon is natuurlijk niet de enige die een CDN aanbiedt met servers in België. Google heeft zijn eigen alternatief en bedient ons land vanuit het grote datacenter in Saint-Ghislain. Microsoft heeft voor Azure CDN al een locatie in Brussel en vertrouwt verder op de diensten van CDN-specialist Akamai. Nu ook AWS zijn CDN een locatie in België geeft, wordt ons land door de drie grote cloudproviders bediend.

“Amazon CloudFront integreert met de 165 diensten die Amazon al aanbiedt. Zoals steeds hanteren we een pay-as-you-go-model, waarbij je niets hoeft te betalen wanneer je niets gebruikt”, geeft Hadinger nog mee. Welke hardware in de CloudFront-locatie schuilt, verklapt hij niet. “AWS zorgt ervoor dat de workloads van de klant draaien. De hardware die daarvoor nodig is, evolueert constant om tegemoet te komen aan de steeds hogere eisen van onze klanten.”

De Amazon CloudFront-locatie is per direct actief. Wie gebruik maakt van een CDN om zijn content of applicaties dicht bij de klant te plaatsen, profiteert automatisch van de nieuwe locatie. Die maakt vanaf vandaag deel uit van 197 contactpunten in totaal (186 Edge-locaties en 11 regionale caches) verspreid over 74 steden in 34 landen.

Gerelateerd: Veilig in de cloud: waarom AWS zijn eigen chips ontwikkelt