Softwareontwikkelaar meest gezochte profiel

Van alle IT-profielen is de softwareontwikkelaar momenteel het meest in trek. Dat blijkt uit onderzoek dat weliswaar werd uitgevoerd in de VS, maar toch ook aangeeft waar de prioriteiten hier moeten liggen.

De vraag naar IT-profielen is al een tijdje groter dan het aanbod. Van die profielen is de softwareontwikkelaar het meest gezochte. Dat blijkt uit een analyse van RS Components. De meest gevraagde skills zijn kennis van softwareontwikkeling in het algemeen, gevolgd door JavaScript en jQuery. Java en SQL-databasekennis volgen en het rijtje wordt volledig gemaakt door kennis van webontwikkeling.

De cijfers zijn gebaseerd op een analyse van vacatures in de VS, maar geven desalniettemin een indicatie van wat ook hier leeft. Technische kennis is een schaars goed en veel bedrijven vissen in dezelfde vijver opzoek naar schaars talent. Wie bovenstaande profielen wil aantrekken, mag met andere woorden weten dat er heel wat concurrentie op de loer ligt.

Belangrijk voor werkgevers en werknemers

Uiteindelijk worden over heel het IT-spectrum mensen gezocht, van database-administrators over IT-beheerders tot cybersecurityspecialisten. De grote vraag naar specifieke skills illustreert waarom automatisering binnen IT alsmaar belangrijker wordt. Wie talent vindt, wil zijn mensen inzetten om de business vooruit te helpen, niet om alles in de lucht te houden. Van de kant van de technologiebedrijven zien we daardoor steeds meer focus op gestroomlijnde dashboards en autonome software.

Voor werknemers illustreert het onderzoek dan weer hoe bijscholen voor nieuwe opportuniteiten kan zorgen. De gevraagde skills zijn zodanig specifiek dat het de moeite is om ze aan te leren. Steeds meer bedrijven proberen daar zelf een rol in te spelen en aspirant-personeel op te leiden. Dat is nodig omdat de uitstroom uit het reguliere onderwijs te beperkt is.

Gerelateerd: Microsoft en BeCode zetten schouders onder eerste Belgische AI-school