Google Cloud breidt Anthos uit met microservices management en serverless computing

Google Cloud breidt zijn partnerecosysteem verder uit en heeft ondersteuning voor microservices management en serverless computing aan zijn Anthos-platform toegevoegd.

Anthos werd eerder dit jaar gelanceerd als Platform-as-a-Service voor ontwikkelaars en een hulpmiddel bij hybride cloudimplementaties binnen bedrijven. Sinds lancering slaat het platform volgens ZDNet vooral aan bij early adopers en klanten in het bankwezen om hun Kubernetes-omgevingen te standaardiseren.

In het bankwezen staat regulering vaak in de weg van een volledige overstap naar de public cloud. Dankzij het Anthos-platform blijft de data on-premises of in de private cloud, maar kunnen de voordelen van de public cloud toch worden ontsloten in een hybride omgeving.

Google communiceert niet hoeveel klanten vandaag al Anthos gebruiken, maar zegt wel dat het platform reeds 40 partners telt, waaronder integratoren, software- en hardwarebedrijven.

Service Mesh en Cloud Run

Voor de orchestratie van workloads introduceerde Google het microservicesplatform Anthos Service Mesh. Dat is vandaag nog in testfase en werd ontworpen om microservices te verbinden, beheren en beveiligen. Anthos Service Mesh is gebouwd op Istio-api’s en verzamelt alle applicatieverkeer in één dashboard.

Een andere belangrijke toevoeging is Anthos Cloud Run, dat voorlopig ook nog in testfase is. Cloud Run is een managed service voor serverless computing. De mogelijkheid om Anthos serverless te draaien, betekent dat ontwikkelaars code kunnen schrijven zonder uitgebreide Kubernetes-kennis. Cloud Run werkt zowel in Google Cloud als on-premises.

Tot slot voegde Google automatisering en organisatie-specifiek beleid toe aan Anthos Config Management en Binary Authorization. Daardoor wordt gegarandeerd dat alleen geverifieerde images worden gebruikt in de applicatie-ontwikkeling.