IBM CEO: “Amazon en Microsoft zijn vrienden, geen rivalen”

IBM zet in op een hybride cloud-aanbod en ziet Microzoft Azure en AWS daarbij niet als een bedreiging maar als vrienden. Die strategie moet IBM toelaten eigen oplossingen in de cloud van de concurrenten te draaien.

De cloud is een vreemde wereld, waarin duidelijke concurrenten bikkelhard volhouden dat ze eigenlijk partners, beste vrienden en historische jeugdliefdes zijn. Ook zo bij IBM, dat te laat op de cloud sprong en nu moet vechten tegen Microsoft Azure, Amazon Web Services en de Google Cloud. Rancune lijkt CEO Ginni Rometty niet te hebben. In de hybride cloudstrategie die het bedrijf omarmt, moet er immers samengewerkt worden met de grote concurrenten.

IBM zag hen destijds wel als rechtstreekse bedreigingen. Daar komt nu noodgedwongen een einde aan. Met de acquisitie van Red Hat kan IBM niet te scherp zijn voor de traditionele rivalen. Het businessmodel van Red Hat is gestoeld op brede adoptie, zowel on premises als in de cloud en daarbij is samenwerking met Azure en AWS onvermijdelijk. In een interview met Bloomberg benadrukt Rometty dat Red hat onafhankelijk en neutraal moet blijven.

Heruitvinden

IBM heeft niet langer de ambitie om een pure cloudgigant te worden, maar ziet veel meer in een hybride strategie waarbij eigen oplossingen zowel on premises als in de cloud draaien, van wie die cloud dan ook mag zijn. Dat is een fundamentele shift, beseft ook de CEO. “Dit bedrijf heeft zich al vaak moeten heruitvinden. Het is één zaak om nieuwe producten uit te brengen, maar een totaal andere om overeind te blijven als de competitie je core businessmodellen aanvalt en je er splinternieuwe moet ontwikkelen.”

Die nieuwe businessmodellen lijken dus gestoeld op de hybride cloud en het aanbod van Red Hat enerzijds, en samenwerking met oude concurrenten en nieuwe beste vrienden anderzijds. Het discours van Rometty is niet nieuw. Gelijkaardige uitspraken hoorden we al van bijvoorbeeld VMware, dat eigendom is van Dell maar ook vriendjes wil blijven met iedereen, inclusief HP.

Gerelateerd: IBM ziet omzet opnieuw krimpen, kijkt naar Red Hat voor groei