Oracle lanceert autonoom besturingssysteem dat zichzelf patcht

Oracle Autonomous Linux is een OS dat zichzelf provisioneert, bijwerkt en patcht in realtime zonder dat er reboots nodig zijn. Oracle noemt het ’s werelds eerste autonome OS.

Oracle introduceert Autonomous Linux: een besturingssysteem dat een heleboel onderhoudstaken autonoom kan uitvoeren. Het OS is gebaseerd op Oracle Linux dat het cloudaanbod van het bedrijf aandrijft. De lancering komt er na een eerdere introductie van een autonome database. Oracle-CEO Larry Ellison ziet autonomie als een cruciaal onderdeel voor de cloud van de toekomst en hoopt met zijn bedrijf een volledig autonoom systeem uit te bouwen in de toekomst.

Het Autonomous Linux-OS is gebouwd voor prestaties, betrouwbaarheid en veiligheid, naast dus de beloofde zelfstandheid. Het besturingssysteem zou zichzelf kunnen tunen om optimaal te draaien en kan zichzelf patchen, provisioneren en schalen indien nodig. Het doel van die ingebouwde functies is om complexiteit weg te nemen bij mensen, zodat die zich niet alleen kunnen focussen op belangrijkere taken maar ook om de mogelijkheid van foutjes weg te nemen.

Management Service

Naast de nieuwe versie van Linux pakt Oracle uit met de Oracle OS Management Service. Dat is een dienst die beheerders kunnen gebruiken om besturingssystemen te beheren. Het nieuwe aanbod is niet alleen compatibel met Oracle Autonomous Linux en de gewone versie van Oracle Linux, maar ook met Windows.

Via API’s moet de Management Service de automatisering van heel wat taken mogelijk maken. Samen met de het nieuwe autonome OS werkt de dienst volgens Oracle het best. De combinatie van het slimme OS en de Management Service zorgt ervoor dat cloudinfrastructuur kan schalen om aan actuele noden tegemoet te komen. Dat moet een stevige efficiëntiewinst en bijhorende kostenbesparing met zich meebrengen.

Gerelateerd: Hoe Oracle het hart van de opensource-gemeenschap opnieuw wil winnen