IBM’s Cloud Foundry en Red Hat’s OpenShift-containerplatform worden één product

IBM heeft zijn Cloud Foundry Enterprise-omgeving samengevoegd met het OpenShift-containerplatform van Red Hat. IBM presenteerde de integratie van beide tools donderdag tijdens de Cloud Foundry Summit in Den Haag, Nederland.

Lange tijd waren IBM’s open-source Cloud Foundry Platform-as-a-Service-ecosysteem en het Kubernetes-centrische OpenShift van Red Hat concurrenten. Ze waren in een strijd verwikkeld om zakelijke klanten binnen te halen, die hun applicatie-ontwikkeling en leveringsplatforms willen moderniseren. De aankoop van Red Hat door IBM heeft daar nu verandering in gebracht, aldus Techcrunch.

Technologisch-experiment

Bovendien is er veel veranderd. Op technisch vlak begon Cloud Foundry Kubernetes te gebruiken als een optie voor applicatie-implementaties. Tevens was het een manier om Cloud Foundry zelf te containeriseren en te gebruiken. 

Vooralsnog betreft het samengaan van beide tools officieel nog steeds een technologisch-experiment. Wel zou IBM plannen hebben om dit experiment door te zetten in een volledig ondersteund project, dat Cloud Foundry-gebruikers de optie zal geven hun toepassing recht op OpenShift te implementeren. OpenShift-klanten zou klanten dan weer in staat stellen om hun ontwikkelaars de Cloud Foundry-ervaring te bieden.

‘Gunstig voor opkomende technologieën’

“Terwijl bedrijven door digitale transformatie navigeren en ontwikkelaars innovatie stimuleren in native cloudomgevingen, is één ding heel duidelijk: ze wenden zich tot Cloud Foundry als een bewezen, wendbaar en flexibel platform voor het bouwen in de toekomst”, zegt Abby Kearns, uitvoerend directeur van de Cloud Foundry Foundation.

Volgens haar onderstreept een recent gebruikersonderzoek van de Cloud Foundry Foundation het anker dat Cloud Foundry in de hele onderneming zou bieden. Volgens het onderzoek verplaatsen steeds meer bedrijven hun ontwikkelingswerk naar het platform. Er zou sprake zijn van ruim 50.000 commits per maand. Door de grip van Cloud Foundry op de hele onderneming, kunnen ontwikkelaars volgens Kearns opkomende technologieën bouwen, ondersteunen en maximaliseren.

“Het is een ander bewijs dat deze dingen echt goed samenwerken. Dat is de ontwikkelaarservaring die de CF-gemeenschap met zich meebrengt en in het geval van IBM is dat een geweldig commercialiseringsverhaal voor hen”, constateert Chip Childers, CTO Cloud Foundry Foundation bij IBM.

Lees ook: IBM maakt software cloud-native en geschikt voor elke cloud dankzij Red Hat