On-premises datacenter AWS Outposts eind dit jaar leverbaar

Amazon Web Services (AWS) lanceert nog voor eind van het jaar AWS Outposts. Het geïntegreerde, lokale datacentersysteem geeft cloudklanten de mogelijkheid om de AWS-cloud ook on-premises te gebruiken.

AWS Outposts is vorig jaar november aangekondigd en kan gezien worden als een lokaal datacentersysteem met een uitbreiding van VMware Cloud op AWS of een native AWS-cloudomgeving. Het is enigszins vergelijkbaar met het Azure Stack-aanbod van Microsoft, waarmee bedrijven Microsoft Azure Cloud-services kunnen in hun eigen datacenters kunnen uitvoeren, aldus Silicon Angle.

Amazon EC2-instances

De hardware wordt geleverd met volledig beheerde en configureerbare computer- en opslagrekken. Deze kunnen weer verbinding maken met de openbare cloud van Amazon. Volgens Matt Garman, vice-president van Compute Services van AWS, ondersteunt AWS Outposts ook tal van Amazon EC2-instances voor computertaken, waaronder C5, M5, R5, I3en en G4, met en zonder lokale opslagopties. Bovendien ondersteunt de oplossing ook lokaal Amazon EBS-volumes.

Lage latentie

“Een van de meest voorkomende scenario’s zijn applicaties die eencijferige milliseconde latency nodig hebben voor eindgebruikers of apparatuur op locatie. Sommige klanten moeten rekenintensieve workloads uitvoeren met precisie en kwaliteit. Anderen hebben grafisch-intensieve toepassingen, zoals beeldanalyse, die lage latency-toegang tot eindgebruikers nodig hebben of opslag-intensieve workloads die honderden TB’s gegevens per dag verzamelen en verwerken”, aldus Garman.

“Klanten willen hun cloudimplementaties integreren met hun lokale omgevingen en AWS-services gebruiken voor een consistente hybride ervaring.” Enkele van de best use-cases die de vice-president voor AWS-buitenposten voor ogen heeft, zijn financiële diensten, gezondheidszorg, productie en media en entertainment. 

Meer cloudservices

Verder komen er bij de lancering eind van het jaar nog een aantal andere cloudservices beschikbaar, zoals Amazon ECS- en Amazon EKS-clusters voor containertoepassingen. Naast ook Amazon EMR-clusters voor data-analyse-workloads, Amazon RDS-instanties voor relationele databases, Amazon SageMaker en Amazon MSK.

Lees ook: Migreer eens een datacenter: met de vrachtwagen naar de cloud