Samsung lanceert Exynos 980 met geïntegreerde 5G-modem

Samsung heeft zijn eerste SoC gelanceerd die 5G-connectiviteit integreert. De Exynos 980 combineert een applicatieprocessor en een 5G-modem in één chip.

Door een 5G-modem en mobiele applicatieprocessor te combineren in één chip, wordt de energie-efficiëntie verhoogt en neemt de Exynos 980 minder ruimte in op smartphones vergeleken met oudere generatie chipsets, aldus ZDNet.

Samsung is momenteel een toonaangevende leverancier van mmWave-apparatuur aan Amerikaanse telco’s en sub-6GHz-apparatuur voor zijn thuisland Zuid-Korea. Inyup Kang, president en algemeen directeur van Samsungs Electronics Device Solutions Division, ziet 5G als een kans die het bedrijf niet wil mislopen. Zeker met het oog op AI en toekomstige, autonome auto’s.

De Exynos 980 ondersteunt gegevensoverdrachtssnelheden tot 2,55 Gbps in 5G-connectiviteit (sub-6 GHz) en 1,0 Gbps voor 4G. Hierdoor is een snelheid van 3,55 Gbps bij dubbele connectiviteit mogelijk.

NPU

De chip is gebouwd op een 8nm-proces en heeft in totaal 8 cpu-kernen: 2 Cortex-A77 en 6 Cortex-A55. Daarnaast heeft de SoC ook een geïntegreerde Neural Processing Unit (NPU) voor on-device AI-applicaties, zodat (persoonlijke) data het toestel niet hoeven te verlaten voor verwerking in de cloud.

Bovendien is de Exynos 980 voorzien van een Mali G76 GPU en zorgt een high-performance beeldsignaalprocessor voor het verwerken van beelden tot 108 miljoen pixels. Daarbij is het mogelijk om tot maximaal vijf beeldsensoren te synchroniseren, waarvan er drie simultaan kunnen werken.

Galaxy S10 5G

De Zuid-Koreaanse techgigant is redelijk actief in het pushen van 5G, waaronder de Exynos Modem 5100 eerder dit jaar. Samsung was bovendien het eerste bedrijf dat een smartphone lanceerde voor het netwerk van de volgende generatie met de Galaxy S10 5G.

De Exynos 980 SoC gaat eind 2019 in productie, maar wordt momenteel al getest door een klant.

Gerelateerd: Intel stopt met 5G-smartphonemodems en bekijkt opties