1 min

Tags in dit artikel

De rechtbank van Amsterdam heeft de eigenaar van het domein relatieplanner.nl veroordeeld. Hij moet het domein overdragen aan de website Relatieplanet.nl en moet een schadevergading van 7500 euro betalen. Relatieplanet had de zaak aangespannen omdat de veroordeel volgens de site misbruik maakte van het feit dat de domeinnamen nogal op elkaar lijken qua naam.

Relatieplanet.nl, de grootste datesite van Nederland, heeft al lange tijd last van typosquatting. Hierbij word ingespeeld op typfouten die gebruikers maken bij het intypen van een domeinnaam in de browser. Bedrijven kopen domeinnamen op die sterk lijken op relatieplanet.nl en zetten daar reclame op. Dit zorgt voor inkomsten bij deze websites en niet bij de rechtmatige eigenaar.

Relatieplanner.nl was niet de eerste website waar Relatieplanet tegen opgetreden is. Eerder had het bedrijf te kampen met sites als relatieplaneet.nl, relatieplenet.nl en relatiplanet.nl. De eigenaren van deze domeinen kwamen in overleg tot een oplossing met Relatieplanet, maar de eigenaar van Relatieplanner heeft dit blijkbaar niet willen doen.

Afgelopen jaar, werd Relatieplanet geconfonteerd met relatieplanner.nl. Het verschil was dat deze site ook qua uiterlijk heel erg veel leek op de website van Relatieplanet. De man die schuil ging achter relatieplanner.nl, was een Nijmeegse man die handelt onder de naam ART-DISPLAY. Deze naam was ook bekend op url.