Oracle-bestuur keurt rechtszaak tegen eigen oprichter en CEO goed

Een rechtszaak van aandeelhouders tegen Oracle-CEO’s Safra Catz en Larry Ellison krijgt de zegen van een speciale commissie in de raad van bestuur. De uitzonderlijke zet geeft meer gewicht aan de zaak, die draait rond de overname van NetSuite.

In 2016 kocht Oracle NetSuite voor 9,3 miljard dollar. De overname blijft tot vandaag één van de grootste deals in de industrie. Volgens aandeelhouders betaalde Oracle echter een veel te grote premium op de werkelijke waarde van NetSuite, en was dat niet toevallig. Oprichter Larry Ellison had immers een groot aandeel binnen NetSuite en had zo een persoonlijk belang bij een aangedikte overname. De aandeelhouders claimen dat de rest van de bestuurders te dicht bij Ellison stond om een objectieve beslissing rond de aankoopprijs te maken.

In navolging van de klacht richtte Oracle een speciale commissie binnen de eigen bestuursraad op. Die constateerde aanvankelijk dat het een goed idee zou zijn om met de aandeelhouders te onderhandelen over een schikking. Dat lukte niet, waarna de commissie de opmerkelijke stap nam om de zaak van de aandeelhouders te onderschrijven en de uitvoering hun handen te laten. Dat betekent in essentie dat de raad van bestuur zijn zegen geeft voor een rechtszaak tegen zijn eigen leden in naam van Oracle zelf. Reuters bracht het nieuws naar buiten.

Inhaalsprint

De claims van de aandeelhouders lopen op tot in de miljarden. Oracle nam NetSuite destijds over in een poging zijn achterstand in de cloudwereld goed te maken. Ellison en de zijnen waren notoir laat met een correcte inschatting van het belang van de cloud waardoor het bedrijf heel wat potentieel marktaandeel aan zich voorbij zag gaan. De publieke cloudsector is momenteel grotendeels in handen van Amazon, Microsoft en Google, met Oracle in een nicherol. De NetSuite-deal moest Oracle een zetje geven in de SaaS-sector en was in dat opzicht meer dan verantwoord. Het probleem van de aandeelhouders ligt bij de hoge overnameprijs goedgekeurd door de bestuurders, terwijl Ellison aandeelhouder was van NetSuite.

Gerelateerd: Hoe Oracle het hart van de opensource-gemeenschap opnieuw wil winnen