Microsoft lanceert Azure Ultra Disk Storage voor veeleisende workloads

Microsoft kondigt de algemene beschikbaarheid van Azure Ultra Disk Storage aan. Die performante SSD-opslag is gericht op workloads die hoge IOPS en lage latency vereisen.

Voor I/O-intensieve workloads die beperkte latency vereisen pakt Microsoft uit met Azure Ultra Disk Storage. Ultra Disk Storage wordt de top tier in het Azure-aanbod van persistent disks. Het aanbod wordt boven Premium SSD, Standard SSD en Standard HDD gepositioneerd. Microsoft ziet het als interessant voor organisaties die veeleisende kritieke applicaties naar de publieke cloud willen verhuizen. Denk aan SAP Hana of high end databases zoals Oracle DB, SQL Server of MongoDB.

Ultra Disk Storage moet extreme prestaties van virtuele machines ondersteunen. Het aanbod is goed voor 300 IOPS per GiB met een maximum van 160K IOPS per schijf. Sequentiële transfersnelheid piekt op 2.000 MBps. Microsoft biedt Azure Ultra Disk Storage aan met capaciteiten tussen de 4 GiB (4,26 GB) tot 64 TiB (70,36 TB).

Minder latency

Microsoft haalde de latency van het aanbod naar omlaag door de introductie van een virtual disk client (VDC) op de compute host. De VDC weet perfect hoe virtuele opslag gemapt is op fysieke schijven in het achterliggende Ultra Disk Storage-cluster. Zo kan de cliënt rechtstreeks met de opslaghost praten zonder via load balancers of front-end-servers te passeren. Die kortere communicatielijn brengt een hogere responsiviteit met zich mee.

De aanpak heeft als bijkomend voordeel dat je de prestaties van de opslag dynamisch kan afstellen op de noden van de workload. Het is zo mogelijk om IOPS of transfersnelheden omhoog of omlaag te schalen wanneer nodig. In minder dan een uur moeten die wijzigingen dan zijn doorgevoerd, zonder dat VM’s een reboot nodig hebben.

Beschikbaarheid

Azure Ultra Disk Storage wordt sinds september vorig jaar in preview getest. Microsoft rolt het aanbod nu uit naar drie Azure-regio’s: North Europe, East US 2 en Southeast Asia. Een bredere beschikbaarheid staat gepland.

Gerelateerd: Microsoft brengt ‘niet te kraken’ wachtwoorden naar Azure AD