Microsoft maakt softwarelicenties duurder op rivaliserende clouds

In de marge van de introductie van zijn nieuwe Azure Dedicated Hosts, past Microsoft de licentieprijzen aan voor het draaien van zijn software op servers van rivaliserende cloudleveranciers.

Eerder deze week schreven we al over de lancering van Azure Dedicated Host. Dat is een nieuwe formule waarbij je fysieke server(s) kan huren in de cloud van Microsoft, in plaats van te betalen voor de rekenkracht van gevirtualiseerde servers. De fysieke servers worden niet gedeeld met andere klanten, wat ze interessant maakt voor sectoren met strikte regulering, zoals healthcare en financiën.

Met het nieuwe aanbod biedt Microsoft een antwoord op onder andere Dedicated Hosts van AWS en Sole-tenant Nodes op het Google Cloud Platform, die in essentie hetzelfde bieden.

Nieuwe licentievoorwaarden

Samen met de introductie van de nieuwe dienst kondigde de reus uit Redmond ook enkele licentiewijzigingen aan, zo bericht The Register. Die zullen het voor bepaalde klanten duurder maken om Microsoft-software in de clouds van Amazon, Google of Alibaba te draaien.

“Op 1 oktober 2019 zullen we onze licentievoorwaarden met betrekking tot outsourcingrechten en dedicated hoste cloudservices wijzigen. Deze wijziging heeft geen invloed op het gebruik van bestaande softwareversies onder licenties die voor 1 oktober 2019 zijn gekocht”, aldus Microsoft.

Dedicated hosts vs outsourcing

De opkomst van dedicated host-formules bij public cloudleveranciers heeft de lijn tussen traditionele outsourcing van serverinfrastructuur en clouddiensten doen vervagen. Dat heeft op zijn beurt geleid tot het gebruik van on-premises softwarelicenties voor cloudservices. Om die situatie recht te trekken, maakt Microsoft vanaf oktober een onderscheid in zijn licentiebepalingen tussen traditionele outsourcing en dedicated hosts in de public cloud.

 

Microsoft outsorcing licenties

 

“Vanaf 1 oktober 2019 kunnen on-premises licenties die zijn gekocht zonder Software Assurance en mobiliteitsrechten niet worden geïmplementeerd op dedicated hosted cloudservices, zoals aangeboden door de volgende public cloudproviders: Microsoft, Alibaba, Amazon (inclusief VMware Cloud op AWS) en Google”, verduidelijkt de softwarereus.

Duurdere implementatie

Dat betekent in praktijk dat veel software-implementaties op dedicated cloud hosts, die vandaag zijn toegelaten, binnenkort niet meer mogelijk zijn. Microsoft maakt het nagenoeg onmogelijk om on-premises licenties in de cloud te gebruiken. Klanten worden gedwongen om de software te huren via een Service Provider License Agreement (SPLA) of licenties met Software Assurance aan te schaffen, wat neerkomt op een jaarlijkse servicekost en bijgevolg een duurder prijskaartje.

Microsofts eigen Azure-cloud staat ook in het lijstje, maar die klanten blijven in sommige gevallen bespaard van de nieuwe licentiebepalingen dankzij Azure Hybrid Benefit. Zo zal het bijvoorbeeld niet langer toegelaten zijn om je eigen licentie voor Windows Server te gebruiken, met of zonder Software Assurance, tenzij op Azure met Azure Hybrid Benefit of via SPLA.

Voor alle duidelijkheid: de veranderingen zijn alleen van toepassing voor dedicated hosts (single-tenant) van de vermelde cloudproviders. Voor multi-tenant hosts verandert er niets, al is het daar sowieso niet evident om je eigen licenties te gebruiken.

Gerelateerd: Huur je eigen fysieke server met Azure Dedicated Host