2min

Tags in dit artikel

, , ,

Er is momenteel een flink tekort aan Athlon 64 X2 processors van AMD. Volgens computerbouwers is het tekort groter dan ooit en daar zijn ze niet blij mee. De relatie tussen AMD en de computerbouwers zou daardoor wel eens onder druk kunnen komen te staan.

Veel White box manufacturers, computerbouwers die merkloze pc’s fabriceren, zeggen dat het tekort te wijten is aan de samenwerking tussen AMD en pc-gigant Dell. Volgens hen wilde AMD zo graag leveren aan Dell, dat het heel wat concessies heeft moeten doen wat betreft de leveranties, waardoor het normale distributiekanaal nu bijna droog staat. Alhoewel het algemeen aangenomen wordt dat AMD haar eigen regels heeft wat betreft de distributie van processors naar OEM fabrikanten en het normale distributiekanaal, lijkt het erop dat systeembouwers die hun AMD processors vanuit het distributiekanaal betrekken nu met de gebakken peren zitten.

Niet iedereen is het er echter mee eens dat AMD een aantal OEM fabrikanten voortrekt. Volgens James Huang, marketing specialist bij Amax Information Technologies is er bij AMD gewoon een algemeen tekort aan processors voor desktops. AMD liet in een verklaring weten het probleem te onderkennen, maar wilde zich niet uitlaten over haar beleid rond de distributie van chips.
De tekorten hebben echter niet alleen grote gevolgen voor het distributiekanaal, ook de globale verkoopcijfers van moederborden zitten momenteel in een dip. Dat is volgens analist Henry King van Goldman Sachs grotendeels te wijten aan de tekorten.

De problemen bij AMD zijn overigens koren op de molen van concurrent Intel, dat in antwoord op de berichtgevingen aan diverse fabrikanten liet weten geen problemen te hebben met de leveranties van haar nieuwe Core 2 Duo processor. Daarnaast liet het bedrijf in de correspondentie richting klanten ook weten de laatste tijd veel geïnvesteerd te hebben in de productiecapaciteit.