Investeerders: ‘Red Hat CEO kan nieuwe IBM-baas worden’

Investeerders zien Jim Whitehurst, CEO van Red Hat, als mogelijke opvolger van het huidige IBM-hoofd Ginni Rometty. Speculaties over de toekomst van Whitehurst komen op een moment dat Big Blue zijn ambitieuze plannen voor Red Hat onthult.

IBM sloot drie weken geleden de overname van Red Hat, met 34 miljard dollar de grootste softwaredeal ooit. De computergigant onthulde donderdag zijn ambitieuze plan voor het open source cloud-softwarebedrijf. Volgens het bedrijf is Red Hat de sleutel in een poging de hybride cloudmarkt te domineren, aldus Business Insider.

Controversiële stap

Sommige waarnemers zagen de overname als een controversiële stap, die zou leiden tot een mislukte mega-fusie. Zo maakt men zich onder meer zorgen dat Red Hat zijn voorsprong wel eens zou kunnen verliezen onder IBM. Dat gezien de verschillende culturen van de twee bedrijven. In het geval van grote fusies is een van de risico’s dat het overgenomen bedrijf belangrijke leidinggevenden, verkoop- of R&D-teams verliest, aldus Katy Huberty, analist bij Morgan Stanley. Hierdoor verwatert de waarde van immateriële activa, die de cultuur, merk- en klantrelaties omspannen.

Al zou de fusie tussen IBM en Red Hat een uitzondering kunnen zijn. “In het geval van Red Hat blijft Jim Whitehurst bij IBM en wordt hij door veel beleggers gezien als een potentiële CEO-opvolger”, zegt Huberty. IBM zit vandaag met investeerders om tafel om met Red Hat over de go-to-market-strategie te praten. Door de populariteit van de Red Hat-producten bij ontwikkelaars zouden deze het bereik van de technologiegigant in de enterprise cloud mogelijk wel eens kunnen vergroten. Een boost die IBM zeker kan gebruiken, gezien het bedrijf afgelopen 26 van de 29 kwartalen zijn omzet zag dalen.

Focus hybride cloudmarkt

Big blue domineerde tientallen jaren de markt van de enterprise-technologie. Amazon, Microsoft en Google daarentegen heersen op de snel groeiende cloudmarkt. Toch wil de computergigant nu een grotere aanwezigheid in de cloud, door in te spelen op de hybride cloudmarkt.

“IBM bevindt zich in de laatste innings van een transformatie die bedoeld is om het bedrijf terug te brengen naar groei en marge-uitbreiding. Beide gingen het afgelopen jaar van start. Na de afronding van de overname van Red Hat zou dat moeten versnellen”, constateert Huberty.

Gerelateerd: IBM koopt Red Hat voor 34 miljard dollar in grootste softwaredeal ooit