Huur je eigen fysieke server met Azure Dedicated Host

Microsoft lanceert met Azure Dedicated Host een nieuwe formule waarmee bedrijven gehele fysieke servers in een datacenter kunnen huren. Het aanbod is interessant voor hoge compliance-vereisten en biedt bovendien een antwoord op formules die Google en AWS al langer aanbieden.

Microsoft introduceert Azure Dedicated Host. Dat is een formule binnen Azure waarbij bedrijven hun eigen server(s) huren. In principe is het idee achter de publieke cloud net dat je betaalt voor rekenkracht op gevirtualiseerde servers, die de host vervolgens verdeelt over krachtige fysieke exemplaren. Dat betekent in de praktijk dat jouw virtuele servers hardware delen met de exemplaren van andere cloudklanten. Azure Dedicated Host biedt in contrast de controle over de fysieke hardware, die vervolgens exclusief voor de huurder is.

Sterke regulering

Dat kan interessant zijn voor de cloudmigratie van gevoelige databases en applicaties in sectoren met sterke regulering. Denk bijvoorbeeld aan healthcare of de financiële sector. Wie via Azure Dedicated Host een server huurt, heeft bovendien inspraak op het onderhoud ervan. Dat kan tot 35 dagen worden uitgesteld, een beetje naar analogie met het updateproces van Windows 10.

Met het nieuwe aanbod biedt Microsoft een antwoord op Dedicated Hosts van AWS en Sole-tenant Nodes op het Google Cloud Platform, die in essentie hetzelfde bieden.

Prijs en type

Microsoft biedt momenteel twee verschillende servers aan. De eerste is gebouwd rond het Intel Xeon E5-2673 v4-platform en is gefocust op geheugencentrische workloads, zoals het draaien van complexe databases. Het type 1-systeem kan overweg met tot 481 GB (448 GiB) aan RAM-geheugen. De tweede heeft een focus op rekenkracht, met Intel Xeon Platinum 8168-cpu’s aan boord, goed voor een totaal van 48 rekenkernen. De Type 2-servers pieken op ongeveer 154 GB (144 GiB). De systemen kosten maximaal 4.492 dollar per uur.

Hoewel er zeker redenen zijn om eigen servers binnen een Azure-datapark te huren, kan je je op een bepaald moment ook de vraag stellen of de meerwaarde van een cloudmigratie nog zo groot is. Met de Dedicated Host-formule betaal je immers per server en niet per VM of gebaseerd op het verbruik. Veel van de flexibiliteit binnen de cloud valt zo weg. Bovendien word je plots bijkomend verantwoordelijk voor back-up en recovery, waardoor je de facto al nooit genoeg hebt aan de huur van één server als de vereisten daar hoog zijn.

Gerelateerd: Google Cloud maakt VM-migratie vanuit Azure eenvoudiger