IBM maakt software cloud-native en geschikt voor elke cloud dankzij Red Hat

Drie weken nadat de overname van Red Hat door IBM officieel werd afgerond, onthult Big Blue de eerste rechtstreekse gevolgen van die acquisitie. IBM heeft zijn softwareportfolio cloud-native gemaakt en geoptimaliseerd om op elke cloud te draaien via Red Hat.

“We willen onze klanten helpen met hun applicaties te moderniseren om ze in een hybride multi-cloudomgeving uit te rollen”, vertelt Dennis Lauwers, Distinguished Engineer Hybrid Cloud Europe bij IBM in een gesprek met Techzine. “Daartoe lanceren we Cloud Paks in combinatie met Red Hat OpenShift.”

In plaats van hun legacy-applicaties van de grond af opnieuw op een moderne manier te moeten opbouwen, kunnen klanten Cloud Paks gebruiken om hun bedrijfskritische toepassingen te containeriseren en op een efficiënte manier aan te passen voor de cloud, legt Lauwers uit.

IBM Cloud Paks

De software richt zich op het optimaliseren van specifieke capabilities binnen een applicatie, en biedt een gemeenschappelijk model en gemeenschappelijke services – inclusief identiteitsbeheer, beveiliging, bewaking en logboekregistratie – om de zichtbaarheid en controle in de cloud te verbeteren, samen met een uniform en intuïtief dashboard.

IBM lanceert in eerste instantie vijf van zulke Cloud Paks, al laat Lauwers verstaan dat dat in de toekomst verder kan uitbreiden.

  • Cloud Pak for Data helpt organisaties om te vereenvoudigen en automatiseren hoe inzichten uit hun data worden aangeleverd. Daarnaast biedt het een open en uitbreidbare architectuur om data voor AI sneller te virtualiseren.
  • Cloud Pak for Applications helpt bij de modernisering, het bouwen, uitrollen en draaien van applicaties.
  • Cloud Pak for Integration helpt bij het integreren van applicateis, data, clouddiensten en API’s. Het bespaart volgens IBM tot 33 procent op integratiekosten.
  • Cloud Pak for Automation helpt businessprocessen en beslissingen automatiseren.
  • Cloud Pak for Multicloud Management om zichtbaarheid, governance en automatisering in een multi-cloudomgeving te ondersteunen.

Red Hat OpenShift

Daarnaast kondigt IBM aan dat het zijn softwareportfolio, dat meer dan 100 producten telt, heeft geoptimaliseerd voor gebruik op OpenShift, het Kubernetes-platform van Red Hat. Zo kunnen klanten hun applicaties eender waar draaien.

“Door de volledige stack van Red Hat – van OS tot container – te combineren met Cloud Paks, willen we een uniforme ervaring aanbieden aan onze klanten, ook op de cloud van concurrenten”, vertelt Lauwers.

IBM beseft dat ondernemingen niet willen vasthangen aan één bedrijfsgebonden stack bij de verhuis van bedrijfskritische applicaties naar de cloud. De toekomst is hybrid en multi-cloud en deze eerste aankondiging toont hoe de overname van Red Hat daarin een belangrijke rol speelt voor Big Blue.

Cloud Pak en OpenShift werken aanvullend op elkaar om klanten een uniforme en vereenvoudigde ervaring te bieden bij hun overstap naar de hybride multi-cloud.

Traditionele IT

De overstap naar een hybride cloudstrategie betekent evenwel ook dat integratie nodig zal zijn met traditionele IT-systemen, merkt Lauwers op. IBM doet daarom nog twee aankondigingen die gericht zijn op deze legacy-infrastructuur.

  • Red Hat OpenShift voor IBM Cloud is een managed OpenShift-omgeving op IBM’s public cloud die met één klik kan worden uitgerold.
  • Red Hat OpenShift voor IBM en LinuxONE introduceert OpenShift op deze enterprise-systemen, die dagelijks nog meer dan 30 miljard transacties wereldwijd aandrijven. OpenShift wordt ook reeds ondersteund op IBM Power Systems en Storage.

Tot slot biedt IBM nieuwe consulting-services met gecertificeerde Red Hat-consultants aan, om klanten wegwijs te maken en te begeleiden in het verhuizen van hun workloads naar de cloud.

Gerelateerd: Red Hat ziet zichzelf steeds meer als dé open source enabler van de hybrid cloud