Amazon en Microsoft vertegenwoordigen helft van groeiende cloudmarkt

De cloudinfrastructuurmarkt groeide het afgelopen kwartaal met 39 procent jaar op jaar, zo blijkt uit data van Synergy Research Group. Amazon Web Services en Microsoft Azure vertegenwoordigen samen de helft van de markt.

Synergy geeft aan dat het groeipercentage elk kwartaal daalt, maar geen teken van ophouden toont. De tragere groei is het gevolg van de steeds grotere schaal van de markt. In absolute cijfers kende het afgelopen kwartaal evenwel de tweede sterkste stijging ooit. De markt groeide met 1,6 miljard dollar ten opzichte van het vorige kwartaal, tot een totaal van bijna 23 miljard dollar.

“De inkomsten uit cloudinfrastructuurservices hebben bijna de 100 miljard dollar per jaar bereikt en er komt nog geen einde aan die sterke groei”, zegt John Dinsdale, Chief Analyst bij Synergy Research Group. “Wanneer kwartaaluitgevan voor cloudservices in kaart worden gebracht voor de laatste twaalf kwartalen, kijken we vrijwel naar een steil, rechtlijnig groeiprofiel.”

 

Cloud Infrastructure Services Market 2Q2019 - Synergy Research Group

 

AWS en Microsoft Azure

Amazon Web Services blijft recht evenredig met de totale cloudmarkt groeien en behoudt zijn marktaandeel van 33 procent. Microsoft Azure volgt op een verre tweede plaats met een marktaandeel van 16 procent, maar wint daarmee wel terrein. Samen vertegenwoordigen ze nu de helft (49%) van de totale markt voor cloudinfrastructuur.

“Begin 2016 was Microsoft minder dan een kwart zo groot als Amazon in deze markt, terwijl het tegenwoordig bijna de helft kleiner is. Deze twee cloudproviders alleen zijn goed voor de helft van al het geld dat wordt uitgegeven aan cloudinfrastructuurservices, wat indrukwekkend is voor zo’n snelgroeiende, strategisch belangrijke markt”, concludeert Dinsdale.

Google en IBM

Google blijft de eeuwige derde, maar kon net als Microsoft marktaandeel winnen. Onder het leiderschap van Thomias Kurian boert Googles cloudplatform vooruit, met een run rate van 8 miljard dollar voor 2019. Volgens de data van Synergy heeft het bedrijf nu 8 procent van de markt in handen. Google hoopt die groei verder te zetten met een grotere focus op enterprise en hybride cloud.

Ook de Chinese cloudreuzen Alibaba en Tencent groeien sneller dan de markt, maar zelfs opgeteld is Amazon vandaag nog steeds groter dan de vier bedrijven (Microsoft, Google, Alibaba, Tencent) samen. IBM, Salesforce, Oracle en Rackspace mogen zich volgens Synergy ook nog tot de marktleiders rekenen, maar ze groeien minder snel dan de markt en zijn meer nichegericht.

IBM moest voor het vierde kwartaal op rij dalende omzetcijfers optekenen. Voor de toekomst zet Big Blue zijn zinnen – net als Google – op hybrid cloud, met daarin een belangrijke rol weggelegd voor Red Hat. De overname van de opensourcespecialist werd eerder deze maand definitief afgerond.