Google ziet jaaromzet Cloud-business klimmen tot 8 miljard dollar

Google is erg karig met financiële details over zijn cloud platform maar communiceert nu toch een run rate van 8 miljard dollar voor het clouddepartement alleen. Daarmee komt Google steeds dichter bij Microsoft Azure.

Onder het leiderschap van Thomas Kurian groeit het Google Cloud-platform als een kool. Google-CEO Sundar Pichai communiceert een run rate van acht miljard dollar voor de cloudafdeling. Dat is een voorspelde jaaromzet op basis van het meest recente kwartaal, ervanuit gaande dat de zaken onveranderd blijven. Zo kan Google toch iets kwijt over het succes van zijn clouddepartement zonder al te diep in de cijfers te duiken.

Eeuwige derde

Pichai en Kurian blijven wel op de derde plaats plakken. Ze naderen desalniettemin Microsoft Azure, dat eerder een run rate van 11 miljard dollar communiceerde. AWS blijft een verre koploper met 30 miljard dollar. Aan het begin van 2018 liet Google voor het laatst in zijn kaarten kijken. De clouddienst was toen goed voor de helft van de omzet vandaag met een run rate van amper 4 miljard dollar.

Google staat steevast in de top drie van grootste cloudproviders maar is in dat select clubje historisch het kneusje. Ex-Oracle-bozo Kurian werd aan boord gehaald om daar verandering in te brengen. Een traject van overnames en een veel grotere focus op grote enterprise-prospecten moet daarvoor zorgen.

Hybride focus

Volgens Pichai blijft het cloudplatform snel groeien. Hij haalt betrouwbaarheid en uptime aan als redenen die klanten overtuigen, al kunnen we die twee factoren bezwaarlijk een uniek verkoopargument noemen. Google stapt in navolging van zijn concurrenten wel steeds meer af van een gesloten rigide cloudmodel. Het bedrijf beseft steeds meer dat klanten op hun eigen manier en tempo naar de cloud willen migreren. Een focus op hybride projecten met Anthos is daar het concrete resultaat van.

Gerelateerd: Google Cloud focust meer op enterprise, geen lock-in maar keuzevrijheid