2min

Microsoft heeft laten weten dat het een opensource project gaat sponsoren dat het mogelijk maakt om Office Documenten te converteren naar het OpenDocument formaat. De stap is opmerkelijk, omdat Microsoft altijd heeft gezegd het OpenDocument formaat niet zelf te zullen ondersteunen, zolang er weinig vraag naar zou zijn.

Microsoft zal het zogenaamde ‘OpenXML Translator’ project vandaag openen op SourceForge.net. De software is ontwikkeld door een Franse Microsoft partner en maakt het mogelijk om met Microsoft Office het OpenDocument formaat (ODF) te openen of documenten als ODF op te slaan. De softwaregigant heeft altijd gezegd dat het de ondersteuning van ODF onder Office wilde overlaten aan plugins van externe partijen, zolang er vanuit haar klantenkring weinig vraag naar de functie zou zijn.

De laatste jaren is het ODF formaat echter een stuk populairder geworden, overheidsinstellingen in België en het Amerikaanse Massachusetts gebruiken het formaat. Voor Microsoft was dat nog steeds geen reden om zelf OpenDocument te gaan ondersteunen aangezien de betreffende instellingen maar een klein deel uitmaken van het totale klantenbestand, maar de druk van de overheidsinstellingen was erg groot, waardoor Microsoft uiteindelijk het project is gestart.

Voor de conversies van de Office documenten wordt gebruik gemaakt van OpenXML. Dit nieuwe bestandsformaat wat werkt op basis van XML is het standaardformaat in Office 2007. OpenDocument is ook op XML gebaseerd. De translators die onder het project ontwikkeld zullen worden werken niet alleen onder Office 2007, maar kunnen ook gebruikt worden onder oudere versies van Office. Microsoft heeft laten weten dat de conversie tussen de twee formaten nooit perfect kan zijn, zo zullen er opties in Office 2007 zitten die niet te converteren zijn naar ODF, omdat ODF deze opties niet ondersteunt.

Zoals gezegd zal een Franse partner van Microsoft het project uitvoeren, te weten het bedrijf Clever Age. Het Indiase bedrijf Aztecsoft zal de software testen en het Duitse Dialogika zal bekijken of de software voldoet aan de eisen van de Europese Commissie. Microsoft zal het project leiden en in sommige gevallen ondersteunen.
Het project zal eerst een betaconverter voor Word uitbrengen die eind dit jaar afgerond is. Volgend jaar volgen converters voor Excel en Powerpoint.