Spinnaker voor Google Cloud vereenvoudigt ontwikkeling cloudapplicaties

Google heeft Spinnaker voor Google Cloud Platform (GCP) gelanceerd. De nieuwe opensource ontwikkeltoolkit moet het werk van ontwikkelaars die cloudapplicaties bouwen, vereenvoudigen.

Naast Google beheert ook Netflix de nieuwe ontwikkeltoolkit. De oplossing stelt softwareteams in staat om Continuous Delivery (CD)-workflows voor hun projecten te creëren, aldus Silicon Angle. Bij CD voegen programmeurs meerdere keren per dag in kleine stukjes code aan een project toe. Dit in tegenstelling tot ze samen te bundelen in grote, infrequente updates. Deze benadering heeft als voordeel dat kleinere updates gemakkelijker te debuggen zijn. Bovendien kost het minder moeite om te integreren met bestaande code.

Kubernetes Engine

Spinnaker voor GCP is in staat om veel van de handmatige stappen die zijn betrokken bij het opzetten van een CD-omgeving te elimineren. Ook automatiseert het de dagelijkse activiteiten. Het betreft een pre-geconfigureerde versie van de software die Google heeft aangepast voor gebruik op zijn cloudplatform en het is gebouwd bovenop de recent geüpgradede Kubernetes Engine van Google. Ontwikkelaars kunnen hierdoor met slechts een paar klikken een ​​CD-omgeving instellen.

Bovendien beschikt Spinnaker over uitgebreide integraties met andere Google Cloud-services. Zo kunnen gebruikers Stackdriver, de monitoringtool van de provider, gebruiken om ervoor te zorgen dat hun Spinnaker-implementaties soepel verlopen. Verder werkt de ontwikkeltoolkit samen met Google Clouds softwarekwetsbaarheidsscanner en verifieert de functie genaamd Binary Authorization de authenticiteit van code-releases vóór implementatie.

Cloud Code

Het is niet de eerste oplossing van Google die zich richt op het vereenvoudigen van de ontwikkelingsworkflows van ondernemingen. Afgelopen april introduceerde de internetreus ook al een set plug-ins om de taak van het verplaatsen van code van de workstations van programmeurs naar zijn cloudplatform te vergemakkelijken. De extensies, gezamenlijk bekend als Cloud Code, bieden ook functies voor het integreren van applicaties met Google-services, zoals Maps.

Spinnaker zou door zijn cloudbasis wel eens een brede aantrekkingskracht kunnen hebben. Zeker gezien de upstream opensource versie op zichzelf al een populaire oplossing is, die door honderden softwareteams bij bedrijven als Samsung, Cisco Systems en Box wordt gebruikt.

Gerelateerd: Google Cloud breidt opslagcapaciteiten uit met acquisitie Elastifile