AWS hoopt meer Windows-workloads naar zich toe te trekken

Amazon Web Services spoort klanten aan hun Windows-workloads in de AWS-cloud uit te voeren. Organisaties zouden door Windows Server en Microsoft SQL Server naar AWS te verhuizen hun 5-jarige operationele kosten met maximaal 56 procent kunnen verlagen.

Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau IDC en verschillende klantvoorbeelden, zoals die van ZocDoc en Salesforce, aldus Sandy Carter, vice-president van AWS. Carter is er zelfs van overtuigd dat het percentage hoger ligt dan de gegeven 56 procent. Ontwikkelaarteams worden haar inziens productiever, doordat AWS degene is die alle infrastructuurbeheer beheert.

Besparing

Het onderzoek van IDC toont volgens Carter aan dat klanten een besparing van 157.300 dollar per 100 gebruikers kunnen behalen, wanneer ze hun Windows-workloads uitvoeren in de AWS-cloud. Het gaat dan om een periode van vijf jaar. Dit zou uitkomen op een gemiddelde besparing van 6,6 miljoen dollar per organisatie.

Bovendien is er ook sprake van een verbeterde beveiliging en een lager risico, gezien de AWS-infrastructuur minder snel uitval zou vertonen dan on-premises systemen, aldus Silicon Angle.

Het kan gezien worden als een volgende stap van AWS in zijn aanpak om meer on-premises workloads naar zijn cloud te verplaatsen. In deze ligt de focus nu op degenen die decennialang desktop- en servercomputing hebben gedefinieerd, zoals Microsoft. De softwareleverancier volgt met zijn Azure-cloudinfrastructuur en SaaS-applicaties de nummer één aanbieder van cloudservices, AWS, op de voet.

ZocDoc

Carter geeft het voorbeeld van ZocDoc, dat gebruikers helpt bij het maken van doktersafspraken. Voordat het zijn infrastructuur naar AWS verhuisde, werd de applicatie van ZocDoc gehost op een on-premises .NET Windows-platform.

“ZocDoc heeft een breed scala aan technologie gebruikt om te moderniseren, waaronder containers. Ze hadden een monolithische .NET-applicatie die opnieuw moest worden bekeken. Deze applicatie moderniseerden ze nu naar een op containers gebaseerd microservices-model”, vertelt Carter.

De productiviteit van ZocDocs ontwikkelteam werd door deze verhuizing verdrievoudigd, waardoor het bedrijf de focus kon verleggen van het runnen van zijn infrastructuur naar het herontwerpen en toevoegen van nieuwe functies aan zijn applicaties.

Salesforce

Ook Salesforce zou door AWS geholpen zijn met een verlaging van de total cost of ownership van zijn Windows-workloads. Ontwikkelaars konden zich hierdoor meer focussen op coderen en minder op het onderliggende platform.

Carter: “Salesforce wilde mogelijkheden identificeren om de productiviteit van ontwikkelaars te verbeteren met behulp van AWS Cloud. Met dit doel voor ogen is Salesforce begonnen met het migreren van een kleine footprint van zijn CI/CD-omgevingen op AWS, die sterk afhankelijk zijn van het Windows-ecosysteem om feedback te bieden over codewijzigingen.”

Salesforce maakt nu gebruik van ruwweg 10.000 Windows-instanties binnen de build- en testomgevingen op AWS. Dit om consistente, kwalitatieve en snelle feedback te bieden op wijzigingen, die zijn geïntroduceerd door zijn ontwikkelteams.

Gerelateerd: Microsoft lanceert nieuwe SQL Server-versies in de cloud