Google Cloud breidt opslagcapaciteiten uit met acquisitie Elastifile

Google Cloud koopt opslagspecialist Elastifile. Met de overname wil Google flexibelere opslag bieden voor enterprise-toepassingen en het eenvoudiger maken om traditionele workloads naar de cloud te migreren.

Cloudopaslagspecialist Elastifile wordt eigendom van Google Cloud. De overnameovereenkomst is definitief al moet de acquisitie nog goedgekeurd worden door de instanties. Elastifile is al native aanwezig op de Google Cloud. Het bedrijf biedt flexibele cloudopslag met een beperkte overhead. Het bedrijf zorgt voor performante petabyte-opslag met lage latency voor veeleisende toepassingen. Bovendien voorziet Elastifile flexibele scale-out en scale-in-mogelijkheden.

Eenvoudiger schalen

Google wil de capaciteiten van het Israëlische bedrijf integreren met de eigen Cloud Filestore. Elastifile zou het aanbod daarvan aanvullen met geavanceerdere capaciteiten. De Elastifile-technologie komt het meest tot zijn recht bij geavanceerde workloads op schaal. Denk aan SAS-toepassingen die een grote en snelle database willen aanspreken maar ook aan wetenschappelijke workloads. Elastifile is zo perfect gepositioneerd om opslagintensieve HPC-workloads in de cloud te ondersteunen.

“De combinatie van Elastifile en het Google Cloud Platform zal het mogelijk maken om traditionele workloads sneller te migreren”, zegt CEO Thomas Kurian in een blogpost. “Het managen en schalen van opslag- en compute-intensieve workloads wordt bovendien eenvoudiger.”

Strategie

Over het exacte bedrag voor de overname communiceren beide partijen niet. Ze past in de nieuwe strategie van Google Cloud onder Kurian. Al bji diens aantreden voorspelden analisten dat er overnames zouden volgen om de Google Cloud competitiever te maken met het aanbod van Amazon Web Services en Google Azure. De afgelopen maanden werd Google dan ook eigenaar van onder andere migratiespecialist Alooma en BI-bedrijf Looker.

Gerelateerd: Google Cloud focust meer op enterprise, geen lock-in maar keuzevrijheid