Google Cloud en Atos bieden HPC-servers voor Oracle-workloads

Atos en Google Cloud (GCP) gaan samenwerken om GCP-klanten die Oracle-databaseworkloads draaien toegang te geven tot high-performance servers van de Duitse HPC-specialist.

Atos voegt twee “high-performance extensies” toe aan de datacenters van Google Cloud in het Amerikaanse Ashburn en het Duitse Frankfurt. Het idee is om klanten één vereenvoudigd proces voor identity management, access management, governancec en beheer aan te bieden over “alle omgevingen, van GCP-gebaseerde applicaties tot database-instanties”, aldus het bedrijf.

De extensies zijn in essentie private clouds die fysiek naast de sites van Google Cloud opereren. Ze worden uitgerust met de BullSequana S x86 HPC-servers van Atos. De nabijheid bij de datacenters van Google verzekeren een lage latency van minder dan 1 milliseconde tussen database en applicatie, zegt Wim Los, SVP bij Atos, in een interview met Enterprise AI.

Lagere kost

Een ander belangrijk voordeel is de kost, aldus Los. Een Oracle-databaseworkload op de BullSequana-servers vereist minder processors dan op GCP, waardoor de licentiekosten aan Oracle relatief goedkoper zijn. Klanten kunnen volgens de Atos-topman 30 tot 40 procent besparen op licentiekosten.

De datacenters in Ashburn en Frankfurt zijn allebei gecertificeerd door Google om “rechtstreekse, veilige en high-performance netwerkconnectiviteit” te bieden. Atos biedt ook cloudorchestratiebeheer, infrastructuurservices en ondersteuning om in essentie een volledig beheerde dienst aan Oracle-klanten te kunnen bieden.

Binnenkort beschikbaar

“Deze oplossing van Atos betekent dat Oracle-databaseklanten kunnen profiteren van de performante infrastructuur en schaal van Google Cloud, evenals onze sterke puinten op het gebied van artificiële intelligentie en machine learning, ondersteund door Atos’ expertise in bedrijfstransformatie en migratie”, besluit Thomas Kurian, CEO van Google Cloud en voormalig Oracle-topman.

Vandaag maken al een twintigtal early adopters in Nederland gebruik van het nieuwe aanbod, laat Atos weten. Vanaf de tweede helft van dit jaar wordt de service algemeen beschikbaar gemaakt in de Google Marketplace.

Gerelateerd: Supercomputers voor de kmo: waarom iedere organisatie wel een HPC-systeem kan gebruiken