Gartner: Driekwart van alle database-implementaties in de cloud tegen 2022

Gartner voorspelt dat binnen drie jaar 75 procent van alle database-implementaties in de cloud uitgevoerd worden. Volgens het analistenbureau is dit te wijten aan het nut van databases die voor analytische doeleinden worden gebruikt. Bovendien speelt de opkomst van het businessmodel software-as-a-service mee.

De on-premises databasemarkt blijft krimpen, terwijl cloudgebaseerde opties in populariteit toenemen. Dit stelt Gartner in een nieuw rapport, waar Silicon Angle over bericht. Het analistenbureau vermoedt dat nieuwe applicaties steeds vaker geïmplementeerd worden in de cloud. Daarnaast zouden ook bestaande assets in een rap tempo gemigreerd worden naar de cloud, waarvan de meeste nooit meer zullen terugkeren naar on-premises omgevingen.

Het gaat dan om implementaties als data warehouses en data lakes. Naast ook analytische workloads, artificiële intelligentie (AI) en machine learning. Hiervan wordt in de toekomst nog geen 5 procent in een on-premises omgeving geïmplementeerd. 

Verplaatsen workload

De snelgroeiende verschuiving maakt deel uit van de algemene trend dat bedrijven hun workloads steeds meer verplaatsen van hun interne infrastructuur naar openbare cloudplatformen, zoals Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud.

In eerste instantie zijn de kosten hoger dan on-premises oplossingen, maar het biedt zeker ook aanzienlijke voordelen. Zo is er niet langer sprake van de noodzaak om de infrastructuur te beheren en kunnen workloads eenvoudiger worden op of neer geschaald. Ook wordt de cloud in veel van de gevallen als veiliger gezien.

De wereldwijde omzet uit databasemanagementsysteem in 2018 nam met 18,4 procent toe tot 46 miljard dollar. Hiervan waren cloudsystemen goed voor 68 procent van de groei. AWS en Microsoft waren de grootste begunstigden, goed voor 75,5  procent van de groei.

On-premises

Nu is het wel zo dat on-premises databasesystemen van onder meer Oracle, IBM en Microsoft nog steeds een groei laten zien. Al komt dat eerder voort uit gedwongen upgrades om risico’s te vermijden en niet door nieuwe implementaties. De overgrote meerderheid van nieuwe implementaties wordt in plaats daarvan in de cloud uitgevoerd. “Deze trend versterkt dat de infrastructuur van cloudserviceproviders, en de services die daarop draaien, het nieuwe platform voor gegevensbeheer worden”, aldus Gartner.

Gartner-analist Adam Ronthal merkt op dat vrijwel alle innovatie in de markt voor databasebeheersystemen plaatsvindt in de cloud. Dit gezien iedereen de vruchten wil plukken van de voordelen van de nieuwste innovaties. “Het gebeurt alleen daar, of op zijn minst, eerst in de cloud. Er is echter een toenemende hoeveelheid innovatie die nooit on-premises zal komen, zelfs als de leverancier lokale producten heeft”, stelt Ronthal.