Oracle lanceert geïsoleerde privé-versie van Autonomous Database

Oracle lanceert een nieuwe private database-serviceoptie, genaamd Autonomous Database Dedicated. De service is voor klanten die hun meest kritieke workloads niet op de publieke cloudinfrastructuur van het bedrijf kunnen uitvoeren.

Autonomous Database Dedicated is bedoeld voor bedrijven met “hoge beveiligings- of operationele beleidsvereisten”, maar die wel willen profiteren van de clouddatabeheersysteemdiensten van Oracle, aldus Silicon Angle.

De in 2017 geïntroduceerde service Oracle Autonomous Database is een op de cloud gebaseerde technologie, die helpt bij het automatiseren van veel routinetaken om Oracle-databases te beheren. Het combineert de Database 18c-software van Oracle met een reeks geautomatiseerde beheerservices, mogelijk gemaakt door algoritmen voor machine learning. De combinatie wordt aangeboden als een clouddienst genaamd de Oracle Autonomous Database Cloud. Het bedrijf omschrijft deze dienst als zijnde “zelfsturend, zelfbeveiligend en zelfherstellend”.

Geïsoleerd en privé

De nieuwe service stelt bedrijven in staat om een ​​geïsoleerde privé-versie van de Autonomous Database in de cloud van Oracle te gebruiken. Bovendien kan het ook worden uitgevoerd op de speciale Exadata-infrastructuur van Oracle, die eerder deze maand werd bijgewerkt.

Volgens Oracle verstevigt Autonomous Database Dedicated beveiliging met de toevoeging van aangepaste operaties en besturingselementen voor provisioning, updates en beschikbaarheid. Eventuele problemen met database-infrastructuur, zoals hardware-provisioning, configuratie, beveiliging en software-installatie worden automatisch opgelost door Autonomous Database Dedicated.

Machine learning

Om patronen en anomalieën te detecteren, maakt de service gebruik van machine learning. Deze kunnen duiden op beveiligingsbedreigingen, hulp bij databasebeheer en het voorspellen van hardware-storingen in datacenters.

“Autonomous Database Dedicated stelt klanten in staat om eenvoudig van handmatig beheerde onafhankelijke databases ter plaatse te transformeren naar een volledig autonome en geïsoleerde private database cloud binnen de Oracle Public Cloud”, aldus Juan Loaiza, executive vice-president van Mission-Critical Database Technologies bij Oracle.

Volgens Oracle testen steeds meer klanten zijn Autonomous Database. Zo zouden 5.000 klanten de service inmiddels testen, dit in tegenstelling met 4.000 het afgelopen jaar. 

Gerelateerd: Oracle Analytics vereenvoudigt BI- en analtytics-portfolio onder één noemer