2min

Tags in dit artikel

, , ,

Er werd al een tijdje driftig gespeculeerd over de releasedatum van Microsoft’s next generation console, de XBOX 360. Speculeren hoeft echter niet meer, want het bedrijf heeft gisterenavond laat de officiële releasedata vrijgegeven.

De verwachte releasevolgorde voor de verschillende continenten word wel aangehouden. Noord-Amerika trapt als eerste af op 22 november. Daarna is Europa aan de beurt met een release op 2 december. Japan komt als laatste op 10 december. Daarmee kan Microsoft nog profiteren van de koopgekte rond kerst.

Dat laatste is overigens ook wat Microsoft altijd al gezegd heeft. Behalve dat deze releasedata nog op tijd is voor de kerstinkopen, is de release van de XBOX 360 ook een aantal maanden eerder dan de release van de PlayStation 3, dat naar verwachting de grootste concurrent van de 360 zal worden.

Analysten zijn er wel van overtuigd dat Microsoft voordelen zal hebben bij een vroege release ten opzichte van de PS3, maar dat hoeft niet direct te betekenen dat Microsoft daardoor de markt zal gaan domineren. Microsoft heeft echter goede hoop om de leidende positie die Sony momenteel heeft te gaan overnemen. Het bedrijf denkt vooral met de uitgebreide XBOX Live mogelijkheden een sterke troef in handen te hebben.
Ook zijn analysten onder de indruk van de grote line-up aan games die er eind dit jaar voor de XBOX 360 op stapel staan. De verwachting is dat er ongeveer 25 tot 40 games beschikbaar zullen zijn.

Analyst Schelley Olhava van IDC denkt dat Microsoft de eerste jaren wel de markt zal aanvoeren. Ze denkt dat Microsoft eind 2006 ongeveer 12,3 miljoen consoles zal hebben verkocht tegen 3,9 miljoen PlayStations 3 voor Sony en 2,7 miljoen Revolutions voor Nintendo.
Ze verwacht echter dat Sony tegen het eind van 2009 Microsoft weer heeft ingehaald en uiteindelijk weer marktleider gaat worden.