Nvidia gaat Arm-architectuur ondersteunen

Nvidia brengt Arm-ondersteuning naar zijn gpu-platform. Dat moet in eerste instantie een bredere waaier van zuinige HPC-systemen ondersteunen.

Nvidia’s soft- en hardware is binnenkort compatibel met Arm-architectuur. Dat maakt Nvidia zelf bekend. De hardwarepsecialist brengt Cuda-ondersteuning naar op Arm gebaseerde HPC-platformen. Dat maakt supercomputers mogelijk die worden aangedreven door Arm-processors gecombineerd met gpu-accelerators van Nvidia.

Die combinatie is vandaag al min of meer de standaard voor x86-computersystemen. De parallele rekenkracht van de gpu werkt in tandem met de traditionele rekenkracht cpu’s in de krachtigste supercomputers. Nvidia merkt op dat de grootste beperking op rekenkracht in HPC-systemen vandaag verbruik is. Arm is inherent zuiniger dan x86 waardoor de architectuur een veelbelovende kandidaat is voor de supercomputers van morgen. “De combinatie van Nvidia’s door Cuda geaccelereerde computing en Arm’s energie-efficiënte architectuur zal de HPC-community een boost geven naar exascale”, aldus Nvidia CEO Jensen Huang.

Volledige ondersteuning

Tegen het einde van dit jaar wil Nvidia zijn volledige AI- en HPC-softwarestack voor Arm beschikbaar maken. Het gaat om meer dan 600 frameworks en toepassingen. Denk naast Cuda aan tools voor softwareontwikkeling zoals PGI-compilers met OpenAAC-ondersteuning. Wanneer de ondersteuning rond is, kan Nvidia overweg met x86, Arm en Power. Daarmee ondersteunt de gpu-specialist alle belangrijke computer-architecturen van het moment.

Nvidia kiest voor Arm-ondersteuning om het moment dat die architectuur meer aan belang wint. Zo kijkt Europa met het EuroHPC-project naar eigen supercomputers en werkt het aan eigen chips die gebaseerd zullen zijn op Arm’s cpu-architectuur.

Gerelateerd: Supercomputers voor de kmo: waarom iedere organisatie wel een HPC-systeem kan gebruiken