2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Europese Commissie (EC) wil Microsoft opnieuw boetes gaan opleggen wegens het feit dat het bedrijf volgens de EC niet voldoende gehoor heeft gegeven aan de eis om de Media Player los te koppelen van het besturingssysteem Windows.

Na de veroordeling afgelopen december beloofde Microsoft om binnen in januari van dit jaar een versie van Windows uit te brengen zonder de Media Player.
Het bedrijf hield zich aan de belofte en bracht begin dit jaar een ‘light’ versie van Windows uit, die de naam ‘Reduced Media Edition’ kreeg.

Computerfabrikanten als Fujitsu-Siemens, Dell, Hewlett-Packard en Medion gaven echter aan weinig te zien in de nieuwe editie, gezien het feit dat er vanuit de consument nauwelijks vraag naar is. Door dit gegeven veranderde er dus weinig en leken de pogingen van de EC vruchteloos te zijn geweest.

Eurocommissaris Mededinging Neelie Kroes heeft echter aangekondigd dat ze niet tevreden is over de acties die tot nog toe zijn ondernomen door de softwaregigant. Zo is zij niet tevreden met de naam ‘Reduced Media Edition’, omdat deze naam het pakket minder aantrekkelijk zou maken.

Een andere eis van de EC was dat Microsoft een deel van de broncode zou vrijgeven om concurrenten de mogelijkheid te geven op een betere manier software te ontwikkelen voor het besturingssysteem. Concurrenten hebben echter twijfels over Microsoft’s uitvoering van deze eis.
Kroes gaat daarom met deze concurrenten om tafel zitten, om te bekijken of Microsoft’s acties naar tevredenheid zijn verlopen.

Als dat volgens de EC niet goed genoeg is, kan Microsoft volgens Kroes volgende maand nieuwe boetes tegemoet zien.