Qubole lanceert serverless SQL-engine Quantum

Data-platform Qubole lanceert Quantum. De high-performance serverless SQL-engine stelt gebruikers in staat petabytes aan data op te vragen met niets anders dan ANSI-SQL. 

Gebruikers kunnen gebruik maken van een Presto-cluster of een serverloze SQL-engine om hun query’s uit te voeren. Qubole ontwikkelde eerder een zelfbedieningsplatform. Hiermee kunnen scientists en engineers hun AI-, machine learning- en analytics-workflows in de public cloud van hun keuze bouwen. Het gegevensplatform is opgericht door Ashish Thusoo, voormalig hoofd van het Data Infrastructure-team van Facebook. Thusoo richtte eerder Apache Hive op.

Openbron-technologieën

Het zelfbedieningsplatform heeft inmiddels klanten aan zich weten te binden als Autodesk, Comcast, Lyft, Nextdoor en Zillow. Het platform bevindt zich op de top van openbrontechnologieën zoals Apache Spark, Presto en Kafka. Om gebruik te maken van dit type oplossingen moeten bedrijven doorgaans een aanzienlijke hoeveelheid middelen beschikbaar stellen om deze platforms de middelen te geven, die ze nodig hebben. Veelal worden deze middelen nauwelijks gebruikt en kan de infrastructuur al vrij snel complex worden, aldus TechCrunch.

Met de lancering van Quantum laat Qubole nu het overgrote deel van deze middelen buiten beschouwing. Iets wat dus in essentie neerkomt op een serverloos-platform. De gegevens kunnen worden opgeslagen op Amazon Web Services en gebruikers behoeven geen tweede data lake meer in te stellen. Ook is het niet nodig gegevens naar een ander platform te verplaatsen om zo gebruik te kunnen maken van de SQL-engine.

 

Beeld: Techcrunch

Analisten

Quantum wordt automatisch omhoog of omlaag geschaald en gebruikers kunnen nog steeds met dezelfde metastore werken voor hun gegevens. Ongeacht of ze kiezen voor de geclusterde- of serverloze optie. Quantum is dan ook niets anders dan een SQL-engine, zónder de complete reeks engines van Qubole. De serverless SQL-engine is volgens Thusoo gericht op analisten. “Ze krijgen plotseling toegang tot zeer elastische rekencapaciteit, maar ze kunnen een heel vertrouwde gebruikersinterface doorlopen.” Volgens de oprichter moeten analisten vaak interactieve query’s uitvoeren op gegevens die zijn opgeslagen in objectarchieven. 

De nieuwste oplossing van Qubole integreert met services zoals het door Salesforce overgenomen Tableau en Looker, waarvan Google onlangs de overname aankondigde.

 

Lees ook: Micrsoft lijft PostgreSQL database-leverancier Citus Data in