1 min

Kenneth Bigley, een Britse gijzelaar, heeft een laatste wanhopige smeekbede aan Tony Blair, de Britse primier, gericht kort voor dat hij onthoofd werd in Irak. Dit blijkt uit een video die op internet is geplaatst afgelopen zondag.

"Het is deze mensen ernst. Alstublieft, alstublieft, geef ze wat ze vragen. Ik smeek u", zegt de 62-jarige ingenieur uit Liverpool op de video. Op de beelden is tezien dat hij wordt omringd door zes gemaskerde mannen van al-Tawhid wa al-Jihad, de groepering van Abu Musab al-Zarqawi.

Bigley vraag aan het Britse volk: "Help deze ziel. Ik heb jullie hulp meer dan ooit nodig, "ga de straat op en eis een beter leven voor de vrouwen die worden gevangen gehouden in de Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad". De gijzelnemers van Bigley eisten de vrijlating van vrouwen in Britse en Amerikaanse detentiecentra in Irak.

"Ik heb verscheidene malen zoveel tegen jullie gezegd. Alles wat ik nu nog tegen jullie kan zeggen, is dat er nog zeer weinig tijd over is", zo zegt Bigley in de video vlak voor zijn dood. Op 16 september werd hij samen met twee Amerikanen uit Bagdad ontvoerd. Deze twee Amerikanen werden al eerder onthoofd.