Google’s nieuwe Quick Fix-updatekanaal richt zich op specifieke problemen

Google is van plan een nieuw, vijfde updatekanaal te lanceren. Quick Fix is exclusief bedoeld voor Chrome OS, beperkt zich tot hogere niveaus van zakelijke klanten en richt zich naast een organisatie ook op specifieke problemen.

De bestaande Chrome OS-updatekanalen, Stable, Beta, Dev en Canary, geven periodiek updates vrij. Volgens 9to5Google is dat voor Quick Fix niet het geval. Het nog te lanceren updatekanaal zou bedoeld zijn om apparaten te fiksen die een custom version gebruiken. Het gevaar daarin is wel dat beheerders verouderde versie van Chrome kunnen blijven gebruiken met kans op mogelijke beveiligingsrisico’s. 

Stable en Beta

Quick Fix werd als eerste gespot door Chrome Story in een nieuwe commit over het Chromium Gerrit broncodebeheer. Het lijkt erop dat het kanaal zich, in volgorde van de meest stabiele tot minst stabiele updatekanalen, zal schalen tussen Stable en Beta. Bovendien worden alleen apparaten waarop een enterprise-registratie is uitgevoerd herkent door het nieuwe updatekanaal en kunnen alleen administrators via enterprise policy Quick Fix selecteren.

Quick Fix-instellingen worden dan ook volledig genegeerd op apparaten die niet zijn geregistreerd bij een bedrijf. Google wil hiermee voorkomen dat niet-zakelijke gebruikers apparaten voorzien van kwestbare software overzetten naar een Quick Fix-build. 

Zakelijke gebruikers

Alleen zakelijke gebruikers van Chrome OS, die worden getroffen door ‘kritieke’ bugs in de stabiele versie van Chrome OS, kunnen een aangepaste Quick Fix-build krijgen die Google voor hen heeft gemaakt. Nadat een dergelijke build is gemaakt, kunnen beheerders een bedrijfsbeleid instellen. Dit zorgt ervoor dat hun beheerde apparaten de Quick Fix-build gebruiken totdat de bug is opgelost in Stable.

Meerdere organisaties zouden straks kunnen profiteren van dezelfde vaste versie van een Quick Fix-build. Dit gezien de op maat gemaakte updates zich ook kunnen richten op een specifiek probleem. Wel is het zo dat door de complexiteit, waarbij Google een aangepaste versie van Chrome OS maakt voor het specifieke probleem, Quick Fix-builds zich beperken tot hogere niveaus van zakelijke klanten.

Google lijkt de beleidsinstellingen voor Quick Fiks gereed te maken om uit te rollen met Chrome OS-versie 75. Andere bugs met Quick Fix daarentegen zouden getagd zijn voor versie 77.

Lees ook: Google Kubernetes Engine krijgt Windows-ondersteuning en gerichte updatekanalen