Nieuwe Asus-laptop heeft twee schermen

Asus introduceert een innovatieve laptop met een extra scherm boven het toetsenbord. Dat geeft je 50 procent meer schermruimte die je kan gebruiken om te multitasken.

“Wat als Apple’s touchbar de helft van de basis van de laptop in beslag nam”, vroegen de ingenieurs van Asus zich ongetwijfeld af. Vervolgens bouwden ze de Asus ZenBook Pro Duo. Het toestel heeft een standaard 15 inch 4K-scherm waarvoor Asus vertrouwt op een Oled-paneel. Dat blijft redelijk uitzonderlijk voor laptops en zorgt in theorie voor felle kleuren en diepe zwarten.

Op de basis van de laptop vind je een tweede scherm. Dat heeft een 32:9-schermverhouding en meet horizontaal evenveel pixels als het hoofdscherm. Zie het als een in twee stukken geknipt 4K-display. Voor het tweede scherm kiest Asus voor IPS LCD-technologie. Er is een zichtbaar kwaliteitsverschil tussen beide schermen, aldus The Verge.

Productiviteit

Vervolgens zet de Taiwanese fabrikant de onderkant van de basis van de laptop zo efficiënt mogelijk in. Je vindt er een volwaardig toetsenbord inclusief functietoetsen (hint, Apple), geflankeerd door een touchpad aan de rechterkant. Dat doet desgewenst dubbel dienst als numeriek toetsenbord.

De uitgebreide setup heeft het potentieel om de ZenBook Pro Duo om te toveren tot een productiviteitsmonster. De hardware onder de motorkap sluit zich daarbij aan. Het toestel is configureerbaar met een cpu tot Core i9 en een gpu tot Nvidia RTX 2060. Over de autonomie verklapt Asus niets, maar de componenten en de twee schermen binnen beschouwing genomen verwachten we niet veel soeps. Het geheel weegt ongeveer 2,5 kg.

De mogelijkheden van het extra scherm zijn legio. Zo kan je notities nemen terwijl je een videovergadering bij woont, een chatvenster of je mailbox openzetten terwijl je ander rekenwerk verricht op het hoofdscherm, of de toolvensters van je productiviteitsapplicatie uit de weg schuiven. Asus voorziet het scherm van eigen software, zodat je het kan inzetten zoals je wil. Het kan zich gedragen als uitbreiding van je hoofdscherm zodat Windows beide schermen ziet als een enkel display, of je kan het activeren als extra scherm.

Niet mobiel genoeg

Ons lijkt het originele toestel vooral nuttig voor wie schermruimte te kort komt onderweg. Daarom stellen we ons de vraag of het wel wijs is van Asus om het concept te introduceren met een laptop van dit kaliber, waarbij de batterij ongetwijfeld teleurstelt. Een ultrabook met een extra half scherm lijkt ons nuttiger. Als de batterij je aanmoedigt om dicht bij je bureau te blijven, kan je immers net zo goed een echt extern scherm kopen.

Asus werkt wel aan een 14 inch-variant die gewoon ZenBook Duo heet. Die is niet te combineren met Core i9 en de krachtigste grafische optie is een MX250-gpu. Die specificaties kunnen voor een draagbaarder toestel zorgen. Of het concept breed zal aan slaan, durven we te betwijfelen. Er is een grote kans dat dit toestel zijn gimmick-factor nooit zal overwinnen. Asus verdient op z’n minst een pluim voor zijn verdienstelijke poging tot innovatie op de Computex-beurs.