Microsoft haalt Huawei-hardware weg van Azure Stack-website

Huawei-servers zijn niet meer te vinden in de lijst van compatibele Azure Stack-producten. Of compatibiliteit helemaal wegvalt, en wat Microsoft plant te doen met Windowslicenties voor de Chinese fabrikant, blijft onduidelijk.

De gevolgen van de Amerikaanse ban op handel met Huawei blijven uitbreiden. Het volgende slachtoffer is de serverbusiness van de fabrikant. Huawei bouwt serverhardware voor gebruik in professionele datacenters en is in die hoedanigheid een partner van Microsoft. Huawei-servers werden tot vandaag als compatibele producten aangeprezen in de catalogus van Azure Stack. Azure Stack is Microsofts on premises-versie van de Azure cloud. Huawei is nu verdwenen als hardware-vendor.

Totale ban

Een beperking in de verkoop van servers is ongetwijfeld niet de grootste zorg van Huawei. Onder andere Intel, ARM en Broadcom schortten de relaties met de fabrikant eerder al op, wat het moeilijk maakt om op lange termijn servers te blijven produceren. Zelfs zonder de zet van Microsoft is de serververkoop zo ten dode opgeschreven. Ook Google gaf al gevolg aan de ban, en weerhoudt de Google Play store en alle Google-applicaties zoals Gmail en Youtube van toekomstige telefoons van Huawei.

Dat is een zoveelste klap voor de Chinese fabrikant, die het slachtoffer is van een onduidelijk gemotiveerde handelsban opgezet door de Amerikaanse president Trump. Die claimt dat de nationale veiligheid de motivatie is achter het beleid, maar verklaart niet hoe de verkoop van Amerikaanse hardware aan China voor de vervaardiging van producten die in de thuismarkt en on de EU verkocht worden, een impact heeft op die nationale veiligheid. Hij liet bovendien pas weten dat de handelsbeperkingen vatbaar zijn voor opschorting, wat het veiligheidsargument (waarvoor bovendien nog geen bewijs werd vrijgegeven) helemaal op de helling zet.

Gerelateerd: Huawei verliest toegang tot kritieke ARM chip-ontwerpen