‘Wat als alle opensource-paden naar Microsoft leiden?’

Die vraag stelt Mike Milinkovich, executive editor van de Eclipse Foundation, zichzelf na GitHubs aankondiging van een geïntegreerd package registry. GitHub is sinds vorig jaar onderdeel van Microsoft.

Milinkovich sprak zijn bezorgdheid uit in een tweet en daaropvolgend interview met The Register. Nu Microsoft Visual Studio Code, GitHub en een package registry in het portfolio heeft, vraagt hij zich af of Microsoft niet te dominant wordt in het opensourcelandschap.

“GitHub en VS Code vertegenwoordigden al een zeer grotre concentratie. Een goed samengestelde, universele package manager is hard nodig, dus ze komen zeker tegemoet aan een behoefte. Maar zou het niet ironisch zijn als alle paden die door opensource-ontwikkelaars worden gebruikt, naar Microsoft leiden?”, stelt Milinkovich zich luidop de vraag tegenover The Register.

Eclipse

Zijn Eclipse Foundation overziet verschillende opensourceprojecten, waaronder Jakarta EE, de opensource Java Enterprise Edition, en Eclipse IDE, een populaire gratis ontwikkelomgeving voor Java.

Eén van de originele ontwikkelaars van Eclipse, Erich Gamma, maakte in 2011 de overstap naar Microsoft om mee te bouwen aan Visual Studio Code, Microsofts opensource cross-platform ontwikkeltool. Sindsdien is VS Code uitgegroeid tot één van de populairste ontwikkelomgevingen. Eclipse leidt volgens eigen onderzoek wel nog altijd voor Jakarta EE-ontwikkeling, maar ook daar wint VS Code terrein.

Platformneutraal

The Register plaatst de opmerkingen van Milinkovich in deze context en nuanceert de vrees voor een monopolie – of eerder monocultuur – van Microsoft. De reus uit Redmond gaf tijdens zijn recentste kwartaalresultaten duidelijk aan dat, hoewel het GitHub meer met eigen diensten als Azure integreert, het tegelijk weet dat overdreven integratie ontwikkelaars net zal wegjagen.

Microsoft lijkt dus goed te beseffen dat het platformneutrale karakter van GitHub moet bewaard blijven. “We begrijpen dat ontwikkelaars meer dan één tool nodig hebben en we geloven in het aanbieden van keuzes aan ontwikkelaars om de tool te kiezen die het best op hun noden aansluit”, zegt Bryan Clark van GitHub tegen de Britse technologiesite.