Intel plant eerste 7 nm-chips voor 2021

De eerste 10 nm-chips van Intel gaan vanaf 7 juni naar OEM’s. Daarmee lijkt Intel de 10 nm-vloek eindelijk te doorbreken. De fabrikant durft zelfs over 7 nm spreken, dat momenteel voor 2021 gepland staat.

Het duurde ongeveer drie jaar langer dan gepland, maar Intels eerste 10 nm-chips gebakken op volume rollen eindelijk vlot van de band. Tijdens een investeerdersmeeting liet CEO Bob Swan optekenen dat Ice Lake vanaf 7 juni wordt verscheept naar OEM’s. De eerste laptops met 10 nm moeten zo voor het eindejaar in de rekken liggen.

Swan laat tevens weten waar 10 nm zoal verbeteringen zal brengen. Zo moeten de nieuwe chips drie keer meer draadloze snelheid bieden (al ligt dat vermoedelijk gewoon aan wifi 6-integratie), verdubbelen de grafische capaciteiten, zal transcoderen dubbel zo snel gaan, en worden AI-workloads met factor drie geaccelereerd. In theorie gaat dat alles gepaard met een gelijkaardig of zelfs lager stroomverbruik en een minstens evenwaardige autonomie voor nieuwe laptops.

Breed portfolio

Het komende jaar zal Intel verschillende 10 nm-producten naar buiten brengen. Zo komen er meer cpu’s, niet alleen voor laptops maar ook desktops en servers. De Agilex-fpga’s zullen op 10 nm wordne gebakken, net zoals de Nervana AI-processor. In 2020 mogen we bovendien de eerste gpu van Intel verwachten, opnieuw gebakken op de nieuwe node.

Met de verlossende massaproductie van 10 nm eindelijk op schema durft Zwan zelfs verdere in de toekomst kijken. In 2021 moet 7 nm klaar zijn. Die sprong moet opnieuw 20 procent meer efficiëntie met zich meebrengen. Voor 7 nm zet Intel volop in op EUV-lithografie. Het eerste 7 nm-product wordt een Xe-grafische kaart gericht op datacenters en HPC-workloads. Logisch, aangezien AMD en Nvidia al met TSMC’s 7 nm-proces aan de slag gaan.

Nieuwe start

Als Intel bespaart blijft van verdere tegenslagen en vertragingen, dan ziet het er naar uit dat het bedrijf stilaan terug op de rails raakt. 10 nm was altijd een belangrijke stap, aangezien herhaaldelijke 14 nm-vernieuwingen gekoppeld aan een processortekort ademruimte gaven aan AMD om meer marktaandeel te veroveren. Met Swan staat er bovendien opnieuw iemand aan het roer van Intel, na het ontslag van Brian Krzanich.

Gerelateerd: Marktaandeel AMD stijgt omdat Intel onvoldoende cpu’s kan bouwen