2min

Tags in dit artikel

Groei in online gebruik overheidsdiensten in Nederland het hoogst

Wereldwijd is het online gebruik van overheidsdiensten het afgelopen jaar gestegen van 28 naar 31 procent. In Nederland ligt dat percentage aanzienlijk hoger. Hier steeg het gebruik van online overheidsdiensten van 41 naar 52 procent. Hiermee neemt Nederland wereldwijd de vijfde plaats in. Deze stijging hangt samen met een flinke toename van het gebruik van Internet. Met een gebruikspercentage van 72 procent (was 63% in 2002) staat Nederland inmiddels wereldwijd op de tweede plaats. Dit blijkt uit het jaarlijkse Government Online onderzoek dat TNS heeft uitgevoerd in 32 landen.

Het onderzoek laat zien dat Scandinavië nog steeds voorop loopt in het gebruik van online overheidsdiensten. In Denemarken gebruiken ruim zes op de tien burgers (63%) de online diensten, in Noorwegen is dat 62 procent. In Oost -Europa hebben landen een veel lager gebruikspercentage: in Bulgarije maakt slechts één procent van de bevolking online gebruik van de diensten van de overheid. In Hongarije en Polen is dat zes procent.

Gebruik vooral informatiezoekend
De groei van het gebruik van online overheidsdiensten is het hoogst in landen waarin online diensten al enigszins ingeburgerd waren. In Nederland is de groei zeer hoog, net als in Denemarken en Finland. In andere markten, waaronder de Verenigde Staten en Duitsland stabiliseerde de groei (van 43% naar 44% respectievelijk van 24% naar 26 %) in het afgelopen jaar.

Hoewel wereldwijd verschillende overheden het gebruik van online diensten actief hebben gepromoot, blijft het gebruik van online diensten vooral beperkt tot het zoeken van informatie. Het verstrekken van informatie door de burgers zelf blijft in alle landen, ook in Nederland, achter. Bijna een kwart van de gebruikers (24%) gebruikt de diensten om informatie te zoeken. Wereldwijd maakt slechts negen procent gebruik van de mogelijkheid om ‘persoonlijke informatie te verstrekken’ of om online betalingen te verrichten (8%).

Veiligheidsperceptie is sleutelfactor
Een van de sleutelfactoren bij het achterblijven van de informatieverstrekkende functie, is de veiligheidsperceptie. Wereldwijd nam het vertrouwen in de veiligheid van online diensten van de overheid het afgelopen jaar licht toe van 24 procent naar 26 procent. Nederland bleef steken op 23 procent (was 22 % in 2002) en heeft een betrekkelijk grote groep respondenten die van mening zijn dat de online diensten niet veilig zijn (69%).

Het Government Online (GO) onderzoek is uitgevoerd door de TNS sector Polling, Social and Corporate middels telefonisch en face-to-face onderzoek onder 31.823 mensen in 32 landen in de periode juli en oktober 2003. De landen waarin onderzoek werd gedaan zijn: Australië, Denemarken, Frankrijk, Hongarije, Italië, Maleisië, Polen, Spanje, Bulgarije, Estland, Duitsland, India, Japan, Nederland, Singapore, Taiwan, Canada, Faeröer eilanden, Engeland, Ierland, Letland, Nieuw-Zeeland, Slowakije, Turkije, Tsjechië, Finland, Hongkong, Israël, Litouwen, Noorwegen, Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

Een samenvatting van de resultaten is te vinden op www.tns-global.com/gostudy2003