Derde generatie AMD Threadripper verdwijnt van de roadmap in 2019

De komst van Ryzen 3000 later dit jaar is een van de belangrijkste lancering van AMD. Het mikt op een beschikbaarheid in Q3 2019, maar in de line-up is de Threadripper 3000-reeks verdwenen. Op een roadmap update staat de chip nog in het overzicht, maar het krijgt geen datum opgespeld volgens Tom’s Hardware.

Je zou kunnen denken dat er een probleem is met Ryzen 3000, maar die kans is klein. Er wordt algemeen verwacht dat de AM4-gebaseerde 500-serie moederborden op Computex worden aangekondigd en AMD heeft al een demo gepresenteerd van een 8-core Ryzen 3000-cpu.

Threadripper 3000 wordt vermoedelijk een afgeleide van de Epyc Rome serverchips van AMD. Daarrond heeft de chipfabrikant al bevestigd dat in Q2 2019 een beperkte eerste levering wordt voorbereid met massaproductie in Q3 2019.

Stilte

Er lijkt dus geen structureel probleem te zijn waarom de derde generatie Threadripper ineens geen lanceringsdatum meer heeft. Threadripper, Ryzen en Epyc Rome maken allemaal gebruik van het 7 nm-proces van TSMC. De 7 nm-nodes zijn nog fonkelnieuw, wat betekent dat er meer risico is op defecten.

Epyc Rome krijgt als serverchip de voorkeur op de allerbeste exemplaren. Threadripper kijkt dan weer naar de chips die hoog klokken op degelijke voltages. Ryzen krijgt de ‘overschot’ die binnen de specificatieminima vallen. Threadripper is sowieso een nicheproduct, wat mogelijk AMD verplicht om eerst de Epyc Rome serverchips in een breder volume te leveren tot de voorraad hoog genoeg is om ook Threadripper-chips te selecteren.

Naast een update rond de Threadripper-chips heeft ook de chipset nog geen nieuwe versie gekregen. De X399-chipset uit 2017 zwaait nog steeds de plak en er zijn voorlopig geen indicaties dat er een nieuwe 500-reeks voor Threadripper uitkomt naast de Ryzen 3000-alternatieven die al wel in bepaalde lekken zichtbaar zijn.

Gerelateerd: Intel kondigt 28-core chip aan, AMD countert met 32-core Threadripper