2min

Koop geen inkjetprinters van Epson. Dit advies is afkomstig van de Consumentenbond. Uit onderzoek van de bond blijkt namelijk dat de inktcartridges na een aantal prints blokkeren, terwijl er nog inkt over is. Geldklopperij oordeelt de bond. Hoewel uit het onderzoek van de bond blijkt dat meer printerfabrikanten trucs uithalen om meer inkt te verkopen, is Epson de enige die inktcartridges voor zijn inkjetprinters van een chip voorziet die de inktkraan na een bepaald aantal prints onverbiddelijk dichtdraait. Van de resterende inkt kun je dus geen gebruik maken, terwijl uit onderzoek van de bond blijkt dat daarmee naar schatting nog tien tot honderd pagina’s te printen zijn. Met een ‘reflasher’ kan de blokkade weliswaar ongedaan worden gemaakt, maar die kost ongeveer 30 euro.

De Consumentenbond is van mening dat Epson hiermee bedrieglijke praktijken hanteert en heeft van de printerfabrikant geëist dat de chip, die het aantal printjes bijhoudt, niet meer het printen blokkeert maar alleen een waarschuwing geeft dat de inkt aan het opraken is. Totdat de chip daadwerkelijk is aangepast, adviseert de bond om geen inkjetprinters van Epson te kopen.

Ook andere printerfabrikanten halen trucs uit. Printers waarschuwen bijvoorbeeld dat de inkt opraakt ver voordat dit werkelijk zo is; soms kan nog het dubbele aantal printjes worden gemaakt. Ook leveren de meeste printerfabrikanten één cartridge die alle drie de vereiste kleuren bevat. Als één kleur uitgeput is, moet dus een nieuwe cartridge worden aangeschaft, al zijn de twee andere kleuren nog niet op. Het volledige onderzoek van de Consumentenbond wordt gepubliceerd in de nieuwe Consumentengids die eind deze maand uitkomt.