2min

Tags in dit artikel

, ,

Een vroege testversie van de eerstvolgende versie van de Windows-systeemsoftware is voortijdig op internet terecht gekomen. De uitgelekte versie van het nieuwe operating systeem, dat de codenaam Longhorn draagt, geeft aan dat er binnen het toekomstige Windows het nodige gaat veranderen. Met name de mogelijkheden om bestanden te ordenen en te zoeken zijn binnen het nieuwe besturingssysteem aanzienlijk verbeterd. Hiertoe wordt onder meer een nieuw file-systeem geïntroduceerd met uitgebreide opslagmogelijkheden. Het nieuwe Windows Future Storage (WinFS) gaat daarmee het huidige, in Windows XP gebruikte NTFS en FAT32 vervangen. Dat meldt het Amerikaanse CNet News.

De meer uitgebreide mogelijkheden voor opslag komen tot uiting in de zogenoemde Music Library-map, waarin muziek kan worden geordend op album, artiest, genre, afspeellijst en nummer. Muziek kan bovendien worden geselecteerd met behulp van enkele criteria, zoals de duur van het liedje. Alle informatie is reeds te zien bij het openen van de map. Er hoeft dus geen applicatie voor te worden gestart. De map My Contacts kan dienstdoen als een ‘gewone’ database met contact-informatie. Microsoft weet niet wat de bron is van het lek, maar het softwarebedrijf geeft wel toe dat de vroege testversie authentiek is. Een hooggeplaatste functionaris van het bedrijf weigerde tegenover CNet in te gaan op vragen over kenmerken van het nieuwe systeem, omdat het daarvoor nog te vroeg zou zijn.

Overigens heeft het softwarebedrijf zelf op 19 februari per abuis een testversie van het kantoorpakket Office openbaar gemaakt via het Microsoft Developer Network (MSDN). Hierdoor hadden bedrijven en individuen die bij de MSDN-dienst zijn aangesloten enige tijd toegang tot het zogenoemde Beta 2-pakket Office 2003. Microsoft haalde de software nog dezelfde dag van het netwerk af.