Samsung start met massaproductie eigen 5G-chips

Samsung biedt een antwoord op de huidige dominantie van 5G-chips van Qualcomm. Drie nieuwe modellen bieden genoeg flexibiliteit voor allerlei toepassingen, met een duidelijke focus op smartphones.

De Zuid-Koreaanse chipgigant presenteert vandaag drie chips: Exynos Modem 5100, Exynos RF 5500 en Exynos SM5800.

Exynos Modem 5100 bevat een 5G multi-mode chipset, identiek aan het model dat vandaag al wordt gebruikt in de Samsung Galaxy S10 5G die beschikbaar is op de Koreaanse markt. De chip is de allereerste 5G-modem die compatibel is met de 5G New Radio (5G-NR) standaard van 3GPPP.

Meer marktaandeel

De massaproductie van de single-chip radio frequency transceiver, de Exynos RF 5500, is vandaag ook gestart. De chip heeft 14 receiver paths om te downloaden, 4×4 MIMO (Multiple-Input, Multiple-Output) en 256 QAM (Quadrature Amplitude Modulation) om data te verplaatsen over 5G-netwerken.

De Samsung Exynos SM 5800, een supply modulator-oplossing, vind je vandaag ook al in de Samsung Galaxy S10 5G. De chip is 30 procent zuiniger vergeleken met voorgaande modellen. Volgens Samsung ondersteunen de drie chips allemaal het 5G-NR sub-6 GHz spectrum en oude radiotechnologieën om 4G en ouder te ondersteunen. De meeste Samsung Galaxy S10 5G-toestellen die buiten Zuid-Korea worden gelanceerd, hebben een Qualcomm X50-modem aan boord.

Samsung is vandaag marktleider op vlak van geheugen halfgeleiders en wil dat ook graag worden binnen de telecommunicatiewereld en modemchips. Vandaag moet het die plaats nog afstaan aan respectievelijk Huawei en Qualcomm. Er is echter ambitie om 20 procent marktaandeel te halen binnen de telecommunicatiemarkt tegen 2020. Het wil de zwakke positie van Chinese fabrikanten in de Amerikaanse handelsoorlog naar zijn hand zetten om te groeien.

Huawei scheerde in Q3 2018 hoge toppen (28 procent) terwijl Nokia (18 procent), Ericsson (14 procent) en Cisco (8,5 procent) vechten om marktaandeel. Exacte marktaandeelcijfers van Samsung zijn er niet, maar er wordt geschat dat ze in Q3 2018 op ongeveer 11 procent zouden zitten.

 

Gerelateerd: De toekomst van 5G: hoe ver staan we vandaag?