3min

Tags in dit artikel

Inleiding en Gameplay

Inleiding


Onbekend maakt onbemind? Zou dit opgaan voor de NHL-reeks van Electronic Arts? Tussen al het FIFA-geweld door brengt Electronic Arts jaarlijks een nieuwe versie uit van dit ijshockey-spel. Een populair spel aan de andere kant van de oceaan waar ook de beste competitie zich afspeelt, de National Hockey League (NHL).

Het is inmiddels al heel wat jaartjes geleden, zeker tien jaar, dat ik de laatste uitgave in de NHL-reeks speelde, dus geheel onbekend ben ik niet met het spel. Maar toen stond Wayne Gretzky nog op het ijs en die is ook al bijna tien jaar gestopt. Toch zijn de NHL-regels niet te moeilijk om te begrijpen dus als je het spel nooit gespeeld hebt hoeft dit niet geheel een nadeel te zijn.

Gameplay


Op het eerste gezicht lijkt het spel qua opties heel erg veel op de FIFA-reeks. Ongeveer dezelfde opties zitten erin, zoals ook bijvoorbeeld de "Be a Pro"-spelmode. Het spel heeft de mogelijkheid om een bestaande speler te kiezen, of je eigen zelfgemaakte personage via de derde klasse in de AHL (American Hockey League) naar de NHL te loodsen.

Zelf heb ik voor de laatste optie gekozen en zo kwam mijn eigen personage terecht bij de Manchester Monarchs. Via de bekende XP-punten is het mogelijk om je speler al wat extra kwaliteit te geven. Door te presteren zijn extra punten te verdienen die weer aan de speler toegekend kunnen worden.


Tijdens het spelen bestuur je dus alleen je eigen personage, net zoals in FIFA. Via pijlen wordt je naar de juiste positie gestuurd en dat betekend dus dat je constant aan het schaatsen bent over het ijs. Mocht je dit niet naar tevredenheid doen, dan krijg je daar commentaar over van de coach.

Mocht je speler tijdens de wedstrijd last krijgen van vermoeidheid dan kom je op de bank terecht om zodoende weer op kracht te komen, daarna keer je weer terug op het veld.

Qua besturing is het in het begin toch nogal lastig. In de tutorial krijg je de basistechnieken uitgelegd, maar tijdens het spel is het toch vaak lastig om gebruik te maken van de twee "Skill Sticks" die verbeterd zijn ten opzichte van NHL 08.

Electronic Arts heeft wel de optie ingebouwd om de kracht van schoten aan te passen zodat het iets eenvoudiger wordt, maar ook de moeilijkheidsgraad is belangrijk om in de gaten te houden. Dat een verlies onvermijdelijk is vanwege een gebrek aan ervaring met het type spel is niet zo erg, maar ik kwam er al snel achter dat de moeilijkheidsgraad op "Pro" stond.

Omdat het wel leuk moet blijven heb ik deze al vrij snel op "Rookie" gezet en dat was direct te merken ook. De passing is eenvoudiger en ondanks dat scoren nog wel vrij lastig gaat is het toch een stuk vermakelijker.

Om het nog eenvoudiger te maken heeft Electronic Arts ervoor gekozen om voor het eerst een aparte optie toe te voegen, de zogenaamde "NHL 94 controls". Hierdoor is het niet meer nodig om de twee aparte sticks te gebruiken op de controller, maar gewoon passen, schieten en scoren via de X en O-knoppen op de geteste PS3-controller. Voor de minder geoefende spelers een uitkomst.

Jammer is dat Electronic Arts al begonnen was met het ontwikkelen van het spel zodat er na de komst van firmware 2.40 voor de Sony PlayStation (de door Techzine besproken versie) geen Trophies aanwezig zijn. Trophies zijn de tegenhanger van de Achievements van Microsoft. Dit is waarschijnlijk wel met een update op te lossen, maar op dit moment is het mij niet bekend of Electronic Arts dit ook daadwerkelijk van plan is.