‘Te weinig inzicht in publieke cloud zorgt voor downtime’

Een nieuw rapport toont aan dat organisaties zich minder bewust zijn dan ze zelf zouden willen over wat zich afspeelt in hun publieke cloudomgeving. Dat zorgt onvermijdelijk voor problemen.

76 procent van de IT-professionals ondervraagd door Keysight Technologies en Dimensional Research geeft aan het monitoren van hun publieke cloudomgeving gemiddeld tot zeer belangrijk te vinden. Toch vindt amper 20 procent dat ze die omgevingen ook effectief goed in de gaten houden. Vooral een gebrek aan inzicht in netwerktrafiek baart hen zorgen.

Concreet hebben de ondervraagden vijf belangrijke kopzorgen. Ze missen zichtbaarheid in de datatrafiek gegenereerd door hun online-applicaties (65 procent), het stoort hen dat cloudtraffiek niet zomaar veilig tot aan hun monitoring-oplossingen on premises raakt (61 procent), ze willen meer Edge-capaciteiten om data te filteren voor die naar het datacenter gaan (34 procent) en zouden meer inzicht in trafiek tussen containers appreciëren (32 procent). Om tot die cijfers te komen, voelden de onderzoekers 338 IT-professionals van over de hele wereld aan de tand.

Fouten

In het slechtste geval zet een gebrekkige monitoring de deur open voor fouten. Die hoeven niet onoverkomelijk te zijn. Zo geeft 48 procent aan dat het oplossen van een probleem met een applicatie soms langer duurt omwille van het gebrek aan inzicht. Soms is de impact ook groter. 40 procent werd al geconfronteerd met een impact op de prestaties van hun netwerk, en 38 procent ziet een verband tussen een gebrek aan zichtbaarheid in de cloudomgeving en het uitvallen van applicaties. De gevolgen van dergelijke downtime kunnen wel ver strekken.

De resultaten van het onderzoek mogen met een flinke korrel zout worden genomen, aangezien het allesbehalve onafhankelijk is. Opdrachtgever Keysight heeft immers producten voor zichtbaarheid van wat er in de cloud gebeurt in zijn portfolio. Dat wil niet zeggen dat het rapport geen pijnpunt aangeeft. In veel gevallen gaan organisaties er nog te veel van uit dat de publieke cloud per definitie veilig en robuust is. In de praktijk blijft er heel veel verantwoordelijkheid bij de gebruiker liggen. Wie niet voor verrassingen wil komen te staan, moet van zijn cloudomgeving evenveel weten als van zijn on premises-datacenter.

Gerelateerd: Vraag naar cloud-computing blijft stijgen