Google lanceert Cloud Services Platform voor hybride cloud

Google omarmt de hybride cloud met de lancering van een bètaversie van zijn Cloud Services Platform. Die op opensource gebaseerde oplossing laat klanten toe het beheer van on premises en de cloud gelijk te trekken.

Ook Google springt op de hybride cloud-trein. De cloudreus lanceert een bètaversie van zijn Cloud Services Platform (CSP). CSP is gebaseerd op opensource-software zoals Kubernetes en Istio. Met CSP kunnen klanten hun on premises-omgeving eenvoudig combineren met de publieke cloud. Beide locaties worden beheerd via één centrale interface die migratie en samenwerking tussen de twee eenvoudiger maakt. Google claimt dat CSP gewoon een goede oplossing is, die ook van pas komt voor wie nog niet meteen naar de cloud wil migreren en alles on premises wil blijven draaien.

Hybride of multicloud

Met het aanbod komt Google tegemoet aan de realiteit. Grote bedrijven hebben geen ambitie om helemaal naar de cloud te migreren. Een hybride of zelfs multicloudmodel, waarbij een significant deel van de workloads lokaal blijft draaien, lijkt de norm te worden. Microsoft zette eerst in op dat hybride model met zijn Azure-aanbod en ook AWS springt met Outposts op d hybride cloud. Nu volgt dus ook Google.

CSP draait perfect op bestaande hardware. Wie de nieuwe dienst wil gebruiken, moet ze gewoon installeren. Het platform krijgt een CSP Marketplace mee. Daar kunnen klanten kant en klare Kubernetes-oplossingen vinden, gebouwd op enterprise-niveau. Installatie, management en billing verloopt allemaal gecentraliseerd.

Strategie

De lancering van het platform is de eerste onder nieuwe Google Cloud-CEO Thomas Kurian. Hij heeft als missie om Google relevanter te maken bij grote ondernemingen. Een volledige ondersteuning van het populaire hybride model past perfect in dat plaatje. Kurian is nog maar net aan de slag, dus hij zette het project niet zelf in gang (dat deed voorganger Diane Greene), al ziet hij het volgens Business Insider als een essentiële pijler voor zijn nieuwe strategie.

Gerelateerd: ‘Google Cloud zet zich schrap voor stevige overnameronde’