Verkoop NetApp lijdt onder economisch beleid Trump

De handelsoorlog tussen de VS en China heeft een duidelijk gevolg op de omzet van NetApp, al blijven de resultaten van het afgelopen kwartaal uitstekend.

NetApp maakt de resultaten voor zijn Q3 van fiscaal jaar 2019 bekend. De cloud- en dataspecialist boekte 249 miljoen dollar winst, wat in schril contrast staat met het verlies van 479 miljoen een jaar eerder. Die discrepantie mag je met een vaatje zout nemen, aangezien enkele hervormingen van het belastingstelsel in de VS toen aan de basis lagen.

Economische vertraging

Toch liggen de resultaten onder de verwachtingen. Een vertraging van de rechtstreekse verkoop van NetApp aan grote enterprise-organisaties lig aan de basis. CEO George Kurian vertelt aan The Register dat verschillende grote klanten hun bestellingen hebben aangepast “omwille van de slechte vooruitzichten voor de globale economie en de onzekerheid omtrent het handelsbeleid.” Grote klanten zijn voorzichtiger geworden in hun aankoopbeleid, aldus nog Kurian. Het valt de CEO op dat zeker de impact voor bedrijven die belangrijke zakendoen met China, groot is. De Amerikaanse handelsoorlog met de Chinezen laat zich met andere woorden voelen.

Kanaal

De verkoop via het kanaal deed het veel beter. Aangezien zich daar 80 procent van de omzet van NetApp bevindt, veel de terugval dus al bij al nog mee. Het hardwareportfolio blijft de belangrijkste bron van inkomsten, verantwoordelijk voor een omzet van 967 miljoen dollar. Onderhoud van de hardware en andere diensten waren goed voor 357 miljoen dollar, en software stond garant voor 239 miljoen dollar. Voor de drie categorieën liet NetApp een stijging optekenen tegenover een jaar eerder.

Voor de toekomst wil Kurian vooral inzetten op de multicloud en all flash-arrays. Daar zit volgens hem het grootste groeipotentieel. Analysten voorspellen voor het laatste kwartaal van FY19 een omzet tussen 1,59 miljard dollar en 1,69 miljard dollar. Met die doelstelling zou NetApp zijn resultaten van Q4 FY18 evenaren.

Gerelateerd: NetApp wil nog meer helpen bij de overstap naar public (multi)cloudomgevingen