Samsung onthult eerste 15,6 inch 4K OLED-scherm voor premium laptops

Zowel Dell als HP toonden tijdens de afgelopen Consumer Electronics Show in Las Vegas nieuwe laptops met een OLED-scherm. Nu lijken we ook te weten wie die schermen aanlevert. Samsung heeft pas zijn nieuwe 15,6 inch 4K OLED-display officieel onthuld. Een wereldprimeur volgens de Zuid-Koreaanse fabrikant.

Samsung Display zegt in een persbericht dat het scherm bedoeld is voor de premium laptopmarkt. Zowel de aankomende HP Spectre x360 als Dell XPS 15 worden uitgerust met een UHD OLED-scherm, dat dus hoogstwaarschijnlijk uit de stal van Samsung komt.

OLED heeft een aantal voordelen op LCD, dat vandaag de courante schermtechnologie in laptops is. Het grote verschil is dat bij een LCD-paneel de pixels verlicht worden door een backlight, terwijl bij OLED elke pixel zijn eigen lichtbron is. Daardoor kan je met OLED een hogere helderheid en contrast bereiken, en is zwart ook echt zwart (de pixel is dan uitgeschakeld).

Het nieuwe 4K OLED-paneel heeft een helderheid die gaat van 0,0005 tot 600 nits, een dynamisch contrast van 120.000:1 en een kleurbereik van 34 miljoen kleuren (100% DCI-P3). Het is bovendien ook compatibel met de recentste DisplayHDR True Black-specificatie van VESA. Volgens Samsung biedt het paneel 200 keer dieper zwart en oogt wit dubbel zo helder in vergelijking met LCD. Daarnaast is het OLED-paneel dunner, lichter en zuiniger dan een gelijkaardig LCD-scherm.

Samsung is klaar om vanaf februari in massaproductie te gaan. De eerste laptops met 4K OLED-schermen die op de markt verschijnen, zijn de Dell XPS 15, Alienware m15 en G 15 in maart. De Spectre x360 met OLED-paneel staat gepland voor juli.

Gerelateerd: Dell zet webcam XPS 13 weer boven het scherm