Overheid digitaliseert verder met burger-app voor sociale attesten

De federale overheid lanceert vandaag de MyBEnefits-app. Daarmee kunnen burgers eenvoudig een sociaal attest aanvragen en voorleggen, om zo de sociale voordelen te bekomen waar ze recht op hebben. De administratieve drempel verdwijnt, en de efficiëntie van het overheidsapparaat gaat omhoog.

Ongeveer twee miljoen Belgen hebben recht op één of ander sociaal voordeel. Dat kan gaan van lagere tarieven voor water en elektriciteit voor mensen die het financieel moeilijk hebben tot kortingen in musea voor mensen met een beperking. Het is een oud zeer dat de voordelen de meest kwetsbare mensen niet voldoende bereiken. De overheid zet in op digitale transformatie om dat euvel te verhelpen.

Vroeger moesten rechthebbenden telkens ze van een voordeel wilden genieten, een attest voorleggen dat ze bij de bevoegde instantie moesten aanvragen. Dat papieren attest aanvragen kost tijd, moeite en was voor velen een drempel. Bovendien is het tijdrovend voor burger en overheid. Minister van Sociale Zaken Magie De Block (OpenVLD) en Minister van Digitale Agenda en Administratieve Vereenvoudiging Philippe De Backer (OpenVLD) lanceren daarom vandaag de MyBEnefits-app.

 

 

Sneller voor iedereen

Via MyBEnefits, dat beschikbaar is in de Play Store, kan iedereen met enkele klikken zijn attest aanvragen. Vervolgens volstaat het om het attest via de app te laten zien wanneer er om gevraagd wordt. Organisaties die het attest moeten zien, kunnen het vervolgens erg eenvoudig verifiëren via een QR-code of numerieke code. Wie achter een loket zit waar bezoekers recht hebben op sociale voordelen, zal hen dankzij de app dus sneller en beter kunnen helpen.

De Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid (KSZ) trok het project. De technische uitwerking nam Smals voor zijn rekening.

Met de applicatie zet de overheid een nieuwe stap in de richting van een digitale en toegankelijke aanpak. De app benadert het probleem langs één kant, in 2016 zette de overheid ook al stappen om het langs de andere kant de baas te kunnen: sinds dan worden sommige sociale rechten in verschillende steden en gemeenten al automatisch toegekend, met dank aan de KSZ.

De MyBEnefits-app is voorlopig enkel toegankelijk voor Androidgebruikers. Je vindt de applicatie hier. Inloggen kan met e-ID, de ITSME-app, of een tijdelijke code.