Samsung en AWS investeren in IoT-bluetoothchip zonder batterij

Een nieuwe bluetoothchip van Wiliot kan diverse metingen via bluetooth doorsturen zonder nood aan een batterij. De chip is zo dun als papier en heeft bijzonder veel potentieel voor Internet of Things (IoT) toepassingen. AWS en Samsung hebben in een recente investeringsronde interesse getoond.

De IoT-wereld verbindt vandaag al miljarden toestellen en sensoren met het internet. Enige vereiste is altijd wel stroom. Zelfs de allerkleinste sensoren hebben vandaag nog steeds een batterij nodig om data te versturen.

 

Wiliot Battery-free Bluetooth Tag

 

Wiliot wil de nood aan een batterij elimineren met een gloednieuwe bluetoothchip die niet dikker is dan een papiervel en ongeveer twee postzegels groot is. Waar haalt de chip zijn stroom? Door energie te onttrekken uit radiofrequenties rondom ons zoals wifi, bluetooth of het gsm-netwerk.

Gratis energie

Volgens Wiliot kan de chip dankzij de beperkte grootte en het gebrek aan een batterij heel goedkoop worden geproduceerd. De chip zet je vast aan een object door hem eraan vast te lijmen. Het meet vervolgens temperatuur, druk, gewicht en locatie. Een Bluetooth-antenne verzendt die metingen vervolgens naar het dichtstbijzijnde verbonden apparaat, dat signalen vervolgens naar de cloud stuurt.

Wiliot ziet brede toepassingen voor de technologie, ook in de consumentenindustrie. Een modemerk zou een chip bijvoorbeeld kunnen integreren in de kleding of in de merkjes van kleren, om vervolgens wasmachine-instructies naar een smartphone te sturen.

 

Wiliot Battery-free Bluetooth Tag

 

“We geloven dat wegwerpbare elektronica, die zonder batterij en met goedkope systemen werken, de fundering van toekomstige IoT-systemen vormen”, aldus CEO Tal Talmir van Wiliot in een statement. “Zonder batterijen of dure componenten, hebben tags onbeperkte energie en levensduur, zodat ze geïntegreerd kunnen worden in producten die eerder niet verbonden waren met het Internet of Things.”

Qualcomm

Na de eerste succesvolle testen van het R&D-departement in Israel heeft het een Series B investeringsronde achter de rug met AWS, Samsung en Avery Dennison. Deze organisaties vervoegen Qualcomm en andere venture capital-bedrijven en pompen een extra 30 miljoen dollar om massaproductie van het product mogelijk te maken.

Wiliot hoogt dat het dit jaar nog een beperkte lading aan sensoren kan maken om breder te kunnen testen. Vanaf 2020 zou de chip breed verkrijgbaar moeten zijn.

Gerelateerd: IT, OT en de uitdagingen van het Internet of Things