Microsoft trekt binnen één jaar stekker uit Windows 7

Windows 7 is nog één jaar verwijderd van het einde van verlengde ondersteuning. Op 14 januari 2020 trekt Microsoft de stekker eruit. Bedrijven die ook na die datum nog aan het OS vasthangen, hebben een aantal opties.

De klok tikt voor systemen die nog op Windows 7 draaien. Over exact een jaar loopt de verlengde ondersteuning ten einde. Heel wat organisaties zijn hun migratieproces naar Windows 10 ondertussen gestart of hebben het reeds afgerond. Twee op drie bedrijven zou evenwel nog niet klaar zijn voor het einde van de ondersteuning voor Windows 7.

Windows 7 blijft dan ook nog steeds erg populair. Volgens cijfers van NetMarketShare was het OS in december wereldwijd nog steeds het grootste desktopbesturingssysteem, met een marktaandeel van 40,68 procent. Statcounter, dat er een andere meetmethode op nahoudt, berekent een marktaandeel van 35,63 procent wereldwijd en 19,57 procent in België.

Betaalde ondersteuning

Het is ten zeerste af te raden om Windows 7 zonder meer te blijven gebruiken na 14 januari 2020. Het OS ontvangt na die datum niet langer security-updates en is vanaf dan de facto onveilig. Wie niet op tijd klaar raakt met de uitfasering, heeft wel nog enkele andere opties.

Microsoft kondigde afgelopen september aan dat het nog tot januari 2023 ‘Extended Security Updates’ voor Windows 7 tegen betaling zal aanbieden. De updates worden verkocht per toestel en de prijs neemt elk jaar toe. Ze worden aangeboden voor alle Windows 7 Professional- en Enterprise-klanten met volumelicenties. Er geldt een korting voor gebruikers met softwareverzekering of een abonnement op Windows 10 Enterprise of Education.

Virtualisatie

Een ander mogelijk alternatief is het gebruik van Windows Virtual Desktop (WVD) op Azure, dat later dit jaar beschikbaar komt. Hoewel WVD in de eerste plaats is gericht op een gevirtualiseerde Windows 10-ervaring voor meerdere gebruikers, biedt Microsoft ook de mogelijkheid om Windows 7 te virtualiseren. Daarbij kan je rekenen op nog drie jaar extra gratis ondersteuning na 2020.

Compatibiliteit

Als de compatibiliteit van bedrijfsapplicaties je voornaamste zorg is om te upgraden, kan je tot slot ook beroep doen op Microsofts ‘Desktop App Assure’-service. Deze dienst is gratis voor Windows 10 Enterprise- en Education-klanten en helpt hen bij het oplossen van compatibiliteitsproblemen tussen oude software en Windows 10, zodat dit geen bezwaar vormt om af te stappen van Windows 7.

Naast Windows 7 loopt ook de ondersteuningstermijn van Windows Server 2008 en Windows Server 2008 R2 af op 14 januari 2020. Ook voor deze besturingssystemen gelden gelijkaardige mogelijkheden om de ondersteuning alsnog te verlengen.

Gerelateerd: Microsoft stopt vervroegd met security-updates voor Windows 7 op oude pc’s