Microsoft tovert iPad om tot Windows-laptop

Microsoft werkt aan een virtual desktop-applicatie voor de iPad, waarmee gebruikers naadloos kunnen verbinden met een Windows-desktopomgeving.

Binnenkort kan je je iPad gebruiken om een Windows-desktopomgeving te verbinden. Microsoft werkt aan een app die de iPad omtovert tot een functionele thin client. In een eerste demonstratie zien we hoe een iPad een volwaardige verbinding kan opzetten met een Windows-desktop. De Windows-omgeving neemt het scherm over, en kan bediend worden met het aanraakscherm.

Wie wil kan ook een bluetooth-toetsenbord en muis aansluiten voor een Windows-laptopervaring. Enkel de Swiftpoint-muis krijgt aanvankelijk ondersteuning. In een korte demonstratie op Twitter laat Scott Manchester van Microsoft zien hoe de verbinding vlot en zonder enige vorm van vertraging verloopt.

Remote desktop-apps zijn natuurlijk niets nieuws. VMware biedt al sinds 2016 een gelijkaardige functie aan voor iPad gebruikers met VMware Horizon en de bijhorende cliënt app op de iPad. Het is wel opvallend dat Microsoft er zelf één bouwt voor de iPad. De zet illustreert hoe het bedrijf evolueert naar een strategie waarin het aanvaardt dat niet iedereen voor alles een Windowstoestel wil gebruiken. De uitbreiding van Windows-functionaliteit en connectiviteit naar andere platformen zoals iOS en de iPad is in dat opzicht een open en welkome evolutie.